Haunted House 2, A

*

recensie  A Haunted House 2 

Wansmaak ver voorbij

door Wouter Spillebeen 

Met hun jongste filmreeks proberen de Wayans-broertjes nog maar eens het horrorgenre te parodiëren. Het door Michael Tiddes geregisseerde A Haunted House 2 doet afvragen: is parodie dood?  

Een jaar nadat hij in A Haunted House zijn bezeten vriendin van zich af heeft gevochten, start Malcolm (Marlon Wayans) een nieuw gezin met Megan (Jaime Pressly), die uit een vorige relatie twee kinderen heeft. Wanneer ze hun droomhuis betrekken, begint Malcolm te beseffen dat hij alweer door een demon geplaagd wordt. Eerst verplettert een kluis zijn nieuwe hond Shiloh Junior, dan vertoont de denkbeeldige vriend van het zoontje Wyatt asociaal en paranormaal gedrag en tenslotte vindt dochter Becky in de kelder een doos die tegen haar spreekt. Malcolm installeert camera’s in het hele huis in de hoop een verklaring te krijgen voor zijn abnormale ervaringen.

Recensie A Haunted House 2

Vulgair en degoutant
Van de Scary Movie-reeks zijn we niet veel meer gewoon dan kinderachtige en grove humor, maar de eerste films hadden zeker een vorm van intelligentie. Iedere overdreven seksuele grap kreeg als tegengewicht een gevatte steek onder water naar slashers of andere horrorgenres. In A Haunted House 2 is dat tegengewicht nergens te vinden, aangezien van gevatheid geen sprake is. De ene kinderachtige mislukte grap volgt de andere op, vaak in hoog tempo, nooit met het gewenste komische effect. De film wordt snel vulgair en degoutant, vooral wanneer Malcolm in een lange scène seks heeft met een enge pop en wanneer hij toegeeft opgewonden te zijn na het zien van een ophanging. Het schrijfwerk van A Haunted House 2 is de wansmaak ver voorbij.

Regisseur Michael Tiddes en cinematograaf David Ortkiese wekken de indruk dat de hele film opgenomen is met handcameraatjes, gsm’s en beveiligingscamera’s. Daarmee refereert A Haunted House 2 naar de Paranormal Activity-reeks en found footage films zoals REC en The Blair Witch Project. In de films die ze parodiëren moet het geheel amateuristisch overkomen: geen perfect geluid, slecht licht en de camera is niet altijd op de actie gericht. In A Haunted House 2 is die moeite niet gedaan, op nu en dan een kleine storing in het beeld na. Door de montage lijken scènes vaak meer op een blooper waarin acteurs geïmproviseerde grappen uitproberen.

Recensie A Haunted House 2

Originele ideeën
Wie kijkt naar A Haunted House 2, Epic Movie, Disaster Movie, Superhero Movie, Not Another Not Another Movie en noem maar op, zou wel eens de indruk kunnen krijgen dat parodie dood is. Elk van de films was een kritische flop en met uitzondering van Epic Movie zijn ze ook in de box office ten onder gegaan. Gelukkig worden buiten de Verenigde Staten ook nog films gemaakt en warempel, hier en daar is nog een origineel idee te bespeuren.

Kijk maar naar The World’s End of een andere film uit de Edgar Wright/Simon Pegg/Nick Frost-trilogie. Ook de recente Franse miniserie Goal of the Dead toont dat de koe van de parodiefilm nog lang niet is leeg gemolken. Dan Harmons televisiereeks Community parodieert op geregelde basis alle mogelijke genres op hilarische en originele manieren. Parodie is nog niet dood, je moet gewoon lang genoeg zoeken.

10 mei 2014

 

MEER RECENSIES