Suikerzoetfilmfestival 2015

Feelgood in monumentale kerk

SCHIEDAM – Nederland kent een aantal buitengewone filmfestivals, zoals Pluk de Nacht onder de Amsterdamse, Arnhemse en Utrechtse sterrenhemel en het BUTFF (BMovie Underground & Trash Film Festival) in Breda. Het SuikerZoetFilmFestival in Schiedam past moeiteloos in dat plaatje: de elfde editie van dit grootste gratis filmfestival van Nederland zal van 26 tot en met 29 november worden gehouden in vijftien bijzondere, vaak historische, monumentale gebouwen.

De organisatie, die opnieuw meer dan 12.000 liefhebbers in de jeneverstad hoopt te verwelkomen, wil dit jaar heel graag de karakteristieke Havenkerk als gelegenheidsbioscoop toevoegen. Hiertoe is inmiddels een veelbelovende crowdfunding opgestart. Suikerooms, -tantes, -neefjes, -nichtjes, -vaders, -moeders en suikervrienden wacht een leuke tegenprestatie nadat zij doneren.

Havenkerk Schiedam

Havenkerk
De in neoclassicistische stijl ontworpen Havenkerk aan de Lange Haven heeft sinds 1824 een prominente plaats in de geschiedenis van Schiedam. Prominente jeneverfamilies als Nolet, Wenneker en Meijer verfraaiden de kerk met barokke altaarstukken en bijzonder beeldhouwwerk. Hierdoor kreeg de kerk een welhaast on-Nederlands theatraal karakter.

Tot 1967 deed het rijksmonument dienst als rooms-katholieke kerk, waarna het gebouw tot 2010 werd gebruikt door de Stichting Johan Maasbach Wereldzending. In 2010 ging de kerk over in handen van de Stichting tot Restauratie en Instandhouding, die dankzij subsidies kon restaureren tussen 2011 en 2015. Recent werd de interieurrestauratie – op het orgel na – voorlopig afgerond.

In de Havenkerk zijn tegenwoordig allerlei culturele activiteiten. Het interieur met zijn prachtige meubelstukken biedt hiervoor een bijzonder decor en contrast. De grandeur en de ruimte maken van deze locatie een mooie plek om films te vertonen. Volgens de organisatie wordt het de meest bijzondere bioscoop van Nederland.

Een van de locaties van het filmfestival in Schiedam.

Filmaanbod
De organisatie van het SuikerZoetFilmFestival maakte een selectie van ongeveer 125 van de mooiste en ontroerendste feelgoodfilms van het afgelopen jaar, zoals The Second Best Exotic Marigold Hotel, Ventoux, In Grazia di Dio, Ruth & Alex, Danny Collins, The Water Diviner, The One I LoveThe Dark Horse en The Age of Adeline. Veelal suikerzoete films dus, in een unieke en sfeerrijke ambiance.

Het filmfestival is mogelijk door enthousiasme en inspanningen van twintig vrijwilligers, waarvan Edwin Spek misschien wel het bekendste gezicht is. En tijdens het festival zijn vijftig extra vrijwilligers actief in Schiedam om het festival in goede banen te leiden. Houd de website van het SuikerZoetFilmFestival in de gaten voor nadere informatie.

28 oktober 2015

 

 

Alle nieuws