Belgisch Film Festival 2017

Belgische cinema is van elke markt thuis

door Ralph Evers

De vierde editie van dit festival dat begon als Vlaams Film Festival en sinds vorig jaar het Belgisch film festival heet. België heeft namelijk veel te bieden op filmgebied, of het nou horror, drama, coming-of-age, komedie of sociaalrealisme is, van elke markt zijn ze thuis.

Plaats van handeling is nog steeds het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. De opening wordt ingeluid aan de hand van een gedicht van Dimitri Verhulst: een ode aan de cinema. Cinema is een krachtig medium dat ons helpt in onze beeldvorming van het Europa dat we samen aangaan binnen de Europese Unie. Daarvoor is het nodig te weten wat er buiten je grenzen leeft. Met het vaak gebezigde idee dat de meesten van ons in een ‘bubbel’ leven, biedt de film een veilig avontuur om uit die bubbel te stappen.

Belgisch Film Festival 2017

Dat blijkt al in de kortfilm, voorafgaand aan de openingsfilm Boi. We zien twee Bulgaarse broers via wat kleine criminaliteit aan zakgeld komen. Het begin van die film duwt ons een morele kant op, waarbij het makkelijk is de jongens te veroordelen om hun gedrag. Dan krijgt het verhaal meer context en blijkt ons aanvankelijke oordeel, voor de meesten althans, te voorbarig.

Gedurfde keuze
De hoofdfilm, My First Highway, is een coming-of-age film die gedragen wordt door de dan 16-jarige acteur Aäron Roggeman. Een aanvankelijk suffe vakantie in Spanje krijgt een dramatische wending wanneer Benjamin hals over kop verliefd wordt op Annabel. Een Vlaamse die met haar moeder een supermarkt runt bij de camping waar Benjamin verblijft. Wat begint als een onschuldig spelletje om een kus te krijgen, mondt uit in een hels avontuur. De jongen Benjamin wordt met een knal een volwassen, getekende man, knap neergezet door Roggeman. Dat de film uiteindelijk de catharsis achterwege laat, maakt de impact des te groter. Een gedurfde keuze van debutant Kevin Meul.

Doordat de Belgische cinema de afgelopen jaren steeds vaker vertoond wordt in Nederlandse bioscopen, kent deze editie minder verrassingen. Die zitten hem vooral in de kortfilms en in de vertoning van de tv-serie Clinch. Houd je lokale bioscoop in de gaten en laat je verrassen door de Belgische film.

 

12 juni 2017

 

MEER FILMFESTIVALS