Ralph Evers

Ralph Evers

Ralph Evers

“Ja, ik hou ook wel van film”, zei ik eens tegen mensen die zichzelf als filmkenner presenteerden. Een beetje liefhebber zou dan op z’n minst Tarkovksy moeten kennen, of details weten van een meesterwerk van Kubrick. Niet lang daarna organiseerde de Groningse arthouse-bioscoop een retrospectief van Tarkovsky. Bij de eerste die ik zag, Nostalghia, ben ik in slaap gevallen. Ik was dit niet gewend, dat trage tempo, dat oog voor detail. Toch bleef de film me bij en herinnerde ik me de prachtige beelden. Het duurde een jaar alvorens ik me opnieuw waagde aan Tarkovsky. Stalker is mijn toetreding tot de kunstzinnige film. Ik werd volledig opgezogen door die film. Ik had een wereld ontdekt, die naar meer smaakt.

De kunstzinnige cinema spreekt me aan omdat ik werelden te zien krijg, die ik als psycholoog te horen krijg. Cinema weet met een poëtische beeldtaal moeilijke gevoelens te duiden. Ze ondersteunt mij in het voeling houden met de diversiteit aan menselijk leed die ik dagelijks te horen krijg. Mijn zoektocht heeft de afgelopen jaren naar de obscuurste en vervreemdendste plekken van de cinema gebracht. Die hang naar obscuriteit leverde enkele jaren een uitnodiging op om filmrecensies te schrijven van de minder bekende film. De arthouse die onder de radar blijft. Via die weg kwam ik bij indebioscoop.com terecht. Ik specialiseer mij hier met name op de animatiefilms. Ik geniet altijd zeer van de grenzeloze fantasie, die niet zelden schuil gaat achter animatiefilms.

Elke beweging kent z’n tegenbeweging, met als gevolg dat ik de laatste jaren ook weer gewoon naar blockbusters kijk en er soms erg van kan genieten.

In mijn dagelijks leven werk ik als psycholoog in Utrecht.
http://praktijkmercurius.nl 

 

Films: Werckmeister Harmóniák – Stalker – Sátántangó – Eyes Wide Shut – Zerkalo (de Spiegel) – Jacob’s Ladder – Pickpocket – 2001: A Space Odyssee – Dealer – The Congress – Spirited Away – Okuribito (Departures) – Les Triplettes de Belleville – Le Tableau – Sideways – Nights of Cabiria – Ying Xiong (Hero) – Madárszabadító, Felhö, Szél (Birdsaviour, Clouds and Winds) – Fitzcarraldo – Das Cabinet des Dr. Caligari – La grande bellezza – Prezít Svuj Zivot (Teorie a Praxe) (Surviving Life (Theory and Practice))
Boekverfilming: Life of Pi (2012, Ang Lee)

Life of Pi (Yann Martel)

Filmquote: “There was me, that is Alex, and my three droogs, that is Pete, Georgie, and Dim, and we sat in the Korova Milkbar trying to make up our rassoodocks what to do with the evening. The Korova milkbar sold milk-plus, milk plus vellocet or synthemesc or drencrom, which is what we were drinking. This would sharpen you up and make you ready for a bit of the old ultra-violence.”

Alex (voice-over) in A Clockwork Orange (1971)

Bioscoop: Louis Hartlooper Complex en Springhaver, beide Utrecht
Bioscoopsnack: Heb ik niet
Soundtrack: Werckmeister Harmóniák (2000)
Filmscène: Werckmeister Harmóniák (2000)