Hansel and Gretel: Witch Hunters

**

recensie  Hansel and Gretel: Witch Hunters

Keihard knallen in latex

door Joan Gebraad

Altijd al afgevraagd hoe het Hans en Grietje is vergaan na het sprookje? In Hansel and Gretel: Witch Hunters zijn de zoete kindertjes getransformeerd in een stel genadeloze, legendarische heksenjagers.

De tijd van knibbel knabbel knuistje ligt ver achter broer en zus. Ze zijn flink getraumatiseerd. Als heksenjagers proberen ze de wereld te ontdoen van wrede heksen. In een negentiende eeuws Duits aandoend dorpje is op mysterieuze wijze een aantal kinderen verdwenen. Hansel (Jeremy Renner) en Gretel (Gemma Arterton) gaan op onderzoek uit en binden de strijd aan met een stel bloeddorstige heksen, onder leiding van opperheks Muriel (Famke Janssen) die de kinderen nodig heeft om zichzelf onschendbaar te maken tijdens een ceremonie van een zeldzame bloedmaan. Wanneer Muriel het later ook nog eens voorzien blijkt te hebben op Gretel wordt de verhaallijn helemaal bizar.

Hansel and Gretel: Witch Hunters

Laten we lekker link gaan doen!
De film moet het dus niet hebben van zijn plot. Actie daarentegen bevat Hansel and Gretel: Witch Hunters genoeg. Bloed en kogels vliegen in het rond. De 3D-effecten benadrukken dit. In strakke pakjes gaan Hansel en Gretel hun tegenstanders te lijf met een wapenarsenaal waar Lara Croft jaloers op zou zijn. Opmerkelijk, omdat alleen verbranding heksen kan elimineren, zo wordt ergens in de film gezegd.

 

Verder overtuigen de personages totaal niet. De chemie tussen broer en zus spat niet van het scherm. De heksen doen eerder denken aan een stelletjes domme, gefrustreerde vampiers met een bloedtekort. De latex outfits en make-up gejat van Slipknot complementeren hun onooglijke voorkomen. De hysterische Bellatrix Lestrange (Harry Potter)  zou ze met één zwaai van haar staf neerhalen.

Hansel and Gretel: Witch Hunters

Edward, waar is Jake?
De makers hebben geprobeerd humor in de film te stoppen, maar vaak zijn de grappen te voor de hand liggend of is de timing net verkeerd. Sommige aspecten zijn best aardig gevonden zoals Hansel die diabetes heeft, omdat de heks hem dwong zich helemaal vol te proppen met snoep. Zo wordt Gretel gered door een goedaardige trol die eigenlijk voor Muriel werkt, maar gecharmeerd van haar is. Zijn naam: Edward. Deze Edward is allesbehalve een knappe, behendige vampier waarbij vrouwen massaal wegzwijmelen.

Hansel and Gretel: Witch Hunters is al met al niet de beste film in zijn genre. Meer aandacht voor het trauma van de hoofdpersonages en betere vormgeving van de heksen, minder hersenloos knalwerk en beter getimede humor hadden deze film aangenamer gemaakt. De film is echter uitermate geschikt voor wie wel van een potje knallen en harde actie houdt. De reden waarom Famke Janssen de rol van Muriel accepteerde is veelzeggend: die nieuwe keuken moest toch ergens van worden afbetaald!

 

24 februari 2013

 

 

MEER RECENSIES