HAFF 2014 – Deel 4

Nabeschouwing HAFF: editie van uitersten 

door Ralph Evers

Het HAFF 2014 is weer voorbij. Vijf dagen vol met uiteenlopende animatie van een paar seconden tot ruim twee uur. Wat valt op wanneer we terugkijken? Hoe was de kwaliteit? Tevens enig commentaar op enkele winnaars.  

Er was ongelooflijk veel variatie binnen animatie tijdens deze editie te bewonderen. Van handgemaakte poppen- en kleianimaties, stopmotion-animatie, digitale vormen, uitgesneden kartonnen werelden, 3D, concreet en abstract, verschillende cameratechnieken, enzovoorts.

HAFF 2014 Jasmine

Afwisseling
Ook in de featurefilms is veel afwisseling te zien. Het eigenzinnige, vertederende en unieke E Menino e o Mundo, dat met potlood getekend is en via een omslachtig proces tot leven is gekomen. Jasmine, dat het midden houdt tussen kleianimaties en decors met live-actors. The Congress dat lijkt te beginnen als een ‘gewone’ film en ineens halverwege op verrassende wijze omwentelt in een animatiefilm, waarvan de stijl doet denken aan de films van de Fleischer-broeders met een moderne twist.

Amazing adventures of the Living Corpse wist uit te blinken in lelijke, luie animatie met een op zichzelf nog best interessant zombieverhaal. Een zombie ontwikkelt een geweten, wanneer hij zijn zoon tegenkomt. De uitwerking helaas liet te wensen over. Lisa Limone and Maroc Orange: A Rapid Lovestory wist juist te verrassen in een absurde en tegelijk maatschappijkritische variant van het Romeo & Julia-verhaal tegen een achtergrond van het leed dat immigranten ondergaan.

Tot slot veroverde Minuscule de harten van jong en oud, met een energiek en ingenieus verhaal over rivaliserende mieren en een dapper lieveheersbeestje. Een verademing dat de beestjes niet spreken, maar door middel van geluidjes ‘communiceren’. Dit betrekt de kijker er op eigen wijze bij, want iedereen kan z’n eigen verhaaltjes verzinnen.

HAFF 2014 Virtuos Virtuell

Kwaliteit
Vijf dagen in de bioscoopzalen van het Louis Hartlooper Complex vertoeven werd hiermee een avontuurlijke tijd. Er viel moois te genieten in films als Virtuos Virtuell, Im Rahmen en Facing the News. Daartegenover staan films die wisten te vervelen en irriteren, zoals Le Labyrinthe en Love Games, nota bene films die prijzen wonnen.

Het zal ongetwijfeld ieder jaar weer een hele klus zijn om de diverse programma’s samen te stellen en op de hoogte te blijven van al hetgeen geproduceerd wordt in animatieland. Toch dooft dit festival uit met een gevoel van net-niet. In tegenstelling tot eerdere edities werd de kijker minder bevredigd. Er waren net iets teveel l’art pour l’art, vingeroefeningen of onrijpe filmpjes te zien, wat ten koste gaat aan het algehele gevoel van kwaliteit. Daarmee is 2014 vooral een editie van uitersten, want de films die wisten te overtuigen, sprongen er te midden van de middelmaat dan ook extra uit!

 

26 maart 2014

 

Deel 1: Experimentele opening HAFF 2014

Deel 2: Borderline Cinema Animationale

Deel 3: Artistieke grenzen