IDFA 2019 – Preview 3

IDFA 2019 – Preview 3:
Van media tot muziek

door Bob van der Sterre

In onze derde voorbeschouwing over het programma van het documentairefestival IDFA 2019 zoomen we in op natuur & spiritualiteit, oorlogsellende, recht & politiek, reizen, sport, vluchtelingen & discriminatie, wetenschap en experimenteel & auteursfilms. Het IDFA begint 20 november; InDeBioscoop doet met drie collega’s verslag.

Programma IDFA 2019 - Hi AI

 

Natuur, spiritualiteit en religie

Ayahuasca – A Kosmik Journey (45 min.)
Is het een film? Is het een trip? Jan Kounen die een trip visualiseert, what else is new? Hij heeft nu een ayahuascatrip gevisualiseerd en het ziet er… maf uit? Te zien bij het ‘waterfront’ van Eye – we moeten afwachten wat dat inhoudt. 

Buddha in Africa (93 min.)
Film over een wonderlijke combinatie: boeddhisten en weeskinderen in Malawi. De kinderen krijgen Chinese les en komen in aanraking met een totaal vreemde cultuur. Die ook kansen biedt. Klinkt als bemoedigende, interessante productie. Meer films over jonge boeddhisten? Sing me a Song gaat over jonge boeddhisten in Bhutan. Film vertelt hoe de moderne tijd ook hun levens verandert.

Faith and Fury (103 min.)
Hoe in Brazilië religie en conservatisme steeds meer één worden, maar ook hoe bendes religie gebruiken ‘voor hun werk’. Het gaat hier om de neocharismatische beweging. Dominees en gangsters vertellen over deze religie. Belooft veel onthullende beelden.

Faith (94 min.)
Religieuze kungfuvechters. Of Bijbelse shaolinknokkers? Sektarische relivechtsporters? In elk geval een portret van een groep mensen die al deze dingen combineren. Moet wel ongewoon zijn – alsof je tussen hen in zit. De trailer oogt niet anders als een doodgewone discotheek maar er zal vast meer te zien zijn. 

Ridge (71 min.)
Vermoedelijk (afgaand op de trailer) artistieke film over een Zweeds plattelandsdorp. Een blik op boeren en landbouw. Geen film die iets wil zeggen maar die op een mooie manier registreert – en dat is wat je vaak mist in documentaires. Ook (enigszins) in dit genre is het portret van boeren in Martinique: You Think the Earth Is a Dead Thing.

 

Oorlogsellende

The Cave (95 min.)
Voor de liefhebber van écht hartverwarmende menselijkheid in een oorlogssituatie. In Oost-Ghouta in Syrië is er een ondergronds ziekenhuis. Deze documentaire legt die wereld bloot. Interessant, schokkend, sentimenteel, naargeestig; dat is vermoedelijk wat je kunt verwachten van deze Deense documentaire.

For Sama (95 min.)
Waad al-Kataeb filmde de opstand in Aleppo. Tegelijk is ze een jonge moeder van zesentwintig jaar en heet haar dochter Sama, voor wie deze film dus is. Vermoedelijk bij de strot grijpend materiaal met de rare nuchterheid van oorlogen. Zou wel eens hoog kunnen scoren bij het publiek.

 

Recht en politiek

Advocate
Altijd een raadsel: wie wil terroristen verdedigen in een rechtszaak? Lea Tsemel verdedigt Palestijnen in Israël omdat ze als mensenrechtenadvocaat gelooft in gelijke rechten. Ze staat bekend als devil’s advocate en lijkt de geuzennaam best aardig te vinden. Verwacht een portret van een sterke vrouw die tegen de maatschappelijke stroom inroeit. 

After Your Revolt, Your Vote!
Na de revolutie van 2014 gaat Burkina Faso stemmen. Belooft een fascinerende antropologisch onderzoek te zijn naar hoe verkiezingen in Afrika verlopen. Ik verwacht chaotische scènes met door elkaar roepende mensen en gepassioneerdheid bij geïnterviewden. Zie het kopje ‘maatschappelijk engagement’ voor nog twee documentaires over Burkina Faso. 

The Brink (91 min.)
Portret van Steve Bannon en zijn poging om nationale populisten internationaal te laten samenwerken. Film van Alyson Klayman, die houdt van provocerende onderwerpen (onder andere Ai Wei Wei en de pillenindustrie), belooft een onthullend portret te zijn in het denken van deze invloedrijke persoon. 

Citizen K (126 min.)
Alex Gibney met weer een spraakmakend portret. Na James Brown, Steve Jobs, Elizabeth Holmes en Fela Kuti, maakt hij nu een film over Chodorkovski, wiens levensverhaal menigeen wel bekend is (de oligarch die tien jaar in een Siberisch strafkamp zat). Gibney is een type onthullende documentairemaker – hij maakte ook Zero Days over Stuxnet. Benieuwd hoe de combinatie met hem en Rusland en Chodorkovski uitpakt. Wel een lange zit met ruim twee uur. 

Shadow Flowers (109 min.)
Noord-Koreaanse kwam per toeval (?) in Zuid-Korea terecht en wil terug naar Noord-Korea (waar haar familie zit). Aparte situatie die tot vreemde momenten leidt – aangezien de Zuid-Koreanen dat evenmin toelaten als andersom. Doet klein beetje denken aan Spielbergs speelfilm The Terminal.

 

Reizen

African Mirror (84 min.)
Deze film belooft een fraaie tijdcapsule te worden. René Gardi, een Zwitserse documentairemaker, ging in de jaren vijftig naar Afrika. Hij vergelijkt Kameroeners met Zwitsers. Zijn utopische schets van Afrika zorgde voor een enorme toerismeboost, met alle gevolgen van dien. 

LA Tea Time (82 min.)
Documentaires met humor, ja graag! Deze lichtvoetige documentaire gaat over de Quebecoise filmmaker Sophie Bedard Marcotte, die op zoek gaat naar Miranda July, regisseur van de aangename komedie Me and You and Everyone We Know. Met Chantal Akerman als gids. De premisse is daarmee al geslaagd – hopelijk levert dat ook de geestige roadmovie op waar je dan op hoopt.

Suspension (75 min.)
Strikt gezien geen reis maar wel het einde van een route: een onvoltooide betonnen brug in Colombia. Over de strijd van natuur versus mens. Ziet eruit als een interessant onderwerp, deze debuutfilm. De liefhebber van dit onderwerp wordt in de watten gelegd met nog twee films over bouwconstructies en bouwprojecten: Tension Structures (Parijs) en A Tunnel (Georgië).

 

Sport

Khartoum Offside (76 min.)
Voetballende vrouwen in een achtergesteld land? Hebben we dat niet al eerder gezien? Ja, over het Afghaanse vrouwenvoetbalelftal (Afghan Girls Can Kick) en het Libische vrouwenvoetbalelftal (Freedom Fields). Deze film doet het nog eens schaamteloos over, maar dan in Soedan. Welke landen kunnen we daarna nog doen?

Marshawn Lynch: A History (84 min.)
Als deze naam je niets zegt, ben je vermoedelijk ook geen fan van American Football. Ondergetekende is dat ook niet maar ik heb wel eens van Lynch gehoord als eigenzinnig persoon binnen dat wereldje. Deze film legt dat bloot met veel video-anekdotiek en ook een portret van waar hij vandaan komt (Oakland). Kan boeiend zijn.

 

Vluchtelingen en discriminatie

Again – Live
Iraaks vluchteling Al-Aziz wordt na een incident in een supermarkt aan een boom vastgebonden. Wat ging eraan vooraf, door welke hetze liep het zo uit hand? Hier zien we een heropvoering van de gebeurtenis. Racisme ligt op de loer in Oost-Duitsland is de les. 

Born in Evin (98 min.)
Duitse actrice wil meer weten over de Iraanse achtergrond van haar familie. Ze filmt alles en iedereen en vraagt zich suf over deze traumatische nationale geschiedenis – die ze blijkt te delen met anderen. Een tweedegeneratiefilm. 

Europa, Based on a True Story (92 min.)
Tijdens het maken van een speelfilm in Londen, filmt de Rwandese regisseur Kivu Ruhorahoza ook wel eens buiten de deur. Zijn ‘documentaire binnen een speelfilm’ gaat over xenofobie en een streng immigratiebeleid.

Moving so Slowly (76 min.)
Vluchteling zijn heeft nog een andere kant: de bureaucratische. Dit portret van de Costa Ricaanse immigratiedienst belooft wat gegrinnik van tijd tot tijd, om de onnozelheid die nu eenmaal gepaard gaat met bureaucratie. Voor de liefhebber van films over bureaucratie (zijn die er?) is er ook Smog Town. 

Tiny Souls (86 min.)
Portret van Syrische vluchtelingen, vooral twee kinderen, die in Jordanië in vluchtelingenkampen wonen. Ze kregen een camera van de regisseur (Dina Naser) en filmen hun leven van binnenuit. Dat moet wel een emotioneel pittig verhaal zijn om te kijken, eentje die vast de juiste snaar zal raken bij het IDFA-publiek. Ik zie de tweets nu al op het scherm passeren: ‘Net Tiny Souls gezien. Mooi en indrukwekkend.’

 

Wetenschap

Hi AI (88 min.)
Wat is de toekomst van mensen en AI? Dat is het onderzoeksdoel van deze docu. Ik verwacht een luchtige documentaire, met veel lachsalvo’s en ook wat aandoenlijke momenten over eenzaamheid. En natuurlijk met een griezelig tintje. In dit genre ook: iHuman.

Hunting for Hedonia (87 min.)
Door hersenprikkelingen kunnen we mensen genezen van ellendige ziekten. Hoe werkt dit en waar komt dit vandaan? Wat zijn de risico’s? Vermoedelijk interessante Deense film over een onderwerp waar je zelden wat over hoort als je niet in dat wereldje zit.

 

Experimenteel + auteursfilms

Bile (64 min.)
De moeder van de regisseuse overlijdt aan kanker. Dat het startschot van een essay over het menselijk lichaam, maar ook geschiedenis en politiek. Pittige, filosofische film waarvoor je in de stemming moet zijn. 

Earth (115 min.)
Een film over het verbouwen van natuur voor de ontwikkeling van de mens. Typisch een onderwerp voor Nikolaus Geyrhalter, die aantrekkelijke rustige films maakt over interessante onderwerpen. Hij weet mensen op ontspannende wijze vast te leggen. Zijn vorige film, The Border Fence, draaide ook op IDFA. Ook in deze stijl maakte hij Abendland, Pripyat, Homo Sapiens.

Letter to the Editor (88 min.)
Duizenden foto’s uit The New York Times aan elkaar gemonteerd? In elk geval een foto-essay over fotografie en journalistiek, project van documentairemaker Alain Berliner. Kan interessant zijn maar misschien ook een beetje traag. 

Selfie (78 min.)
Twee Napolitaanse tieners met een selfiecamera. Op zich een geniaal simpel idee om zo een wereld te ontsluiten, met misdaad en de eeuwig gepassioneerde Napolitanen (denk aan de geweldige docu van vorig jaar: Dark Corner). Lichtvoetig en experimenteel maar vermoedelijk een tikje langdradig en ideeënloos naar het einde toe. 

Speak So I Can See You (73 min.)
Radio. We zien hier alle kanten van de radiozender Radio Belgrado. Archieven, kabels, telefoons. Ziet er fraai uit, deze documentaire, die van vooral geluid vooral beeld maakt. Dit zal een van die onderschatte films op IDFA zijn, vermoed ik.

 

17 november 2019

 

Preview IDFA 2019 – Deel 1
Preview IDFA 2019 – Deel 2

 


MEER FILMFESTIVAL