Midden in de Winternacht

***

recensie  Midden in de Winternacht

Eland met chocomelk-boeren

door Simone Vogel

Een week voor Kerst valt eland Moos bij de kleine Max door het dak van zijn schuur. In samenwerking met de Kerstman, een pittige oma, een enge buurman en bergen sneeuw ontspint zich een echt kerstavontuur.  

Max (Dennis Reinsma) is een gewone jongen die samen met zijn moeder en zus Kiki een rustig leven leidt. Tot hij eland Moos (Jeroen van Koningsbrugge) tegenkomt. Moos is niet zomaar een eland, hij werkt voor de Kerstman en kan ook nog praten! Daarnaast drinkt hij bergen chocomelk en boert hij er lustig op los. De gekke eland is de Kerstman (Derek de Lint) kwijtgeraakt toen hij neerstortte tijdens één van de testritten voor Kerst. Max helpt hem om weer op de been te komen en zijn baas te vinden.

Recensie Midden in de Winternacht

Verloren sterrenstof
De negen rendieren van de Kerstman doen alleen de echte Kerstrit. Apollo, zoals Moos zich eigenlijk noemt, is bang om zijn baan te verliezen nu hij de Kerstman is kwijtgeraakt. Wanneer Max aan zijn moeder (Jelka van Houten) en zus Kiki (Dana Goldberg) vertelt dat er een eland in de schuur ligt die chocomelk drinkt en Harry Potter kijkt om de verveling tegen te gaan, verklaren ze hem voor gek. Volgens de dames overtreedt Max veel natuurwetten, maar ze vinden Moos ook hartstikke lief.

Er komt een wending in het plot wanneer Moos zijn sterrenstof verliest. Dat poeder zorgt ervoor dat Moos de slee kan trekken om zo de Kerstman terug te brengen naar huis. Enge buurman Panneman (Arjan Ederveen) heeft het stof in zijn bezit en hij wil graag nog een elandenhoofd aan de muur. Deze griezel, die zijn geweer richt op alles wat rondloopt en zijn neus ophaalt vlak voor hij een schot lost, heeft slechts één zwakte: Max’ moeder. In een poging om Moos te redden gaan Max, Kiki en hun moeder bij Panneman eten. Dit levert een hilarisch en ongemakkelijk tafereel op.

Recensie Midden in de Winternacht

Voor kind en ouder
In Midden in de Winternacht wisselen het serieuze verhaal, prachtige kersttaferelen (geschoten in Zweden) en absurde fragmenten elkaar in rustig tempo af. Hierdoor is de film goed te volgen voor kinderen, het publiek waarvoor hij is bedoeld. Sarcastische opmerkingen en een dronken Kerstman die helemaal vies en besmeurd met de oma (Carla Hardy) van Max flirt, houden ook het oudere publiek geboeid.

Hoewel het gezin in de film redelijk standaard is: een moeder, oma, zoon en een hoogbegaafde zus, zijn de karakters goed uitgewerkt. Reinsma zet een ontroerende Max neer en Goldberg weet een grappige snaar te raken met haar vertolking van Kiki. Van Houten valt nogal tegen als moeder, doordat zij weggespeeld wordt door briljante acteurs als Arjan Ederveen, Derek de Lint en Carla Hardy, die hun gecompliceerde, gekke karakters met veel verve neerzetten.

 

25 november 2013

 

MEER RECENSIES