Amsterdam Spanish Film Festival 2015

Spaans Filmfestivalletje in Utrecht

door Ralph Evers

Eind mei was er het eerste Spanish Film Festival in Amsterdam, begin en half juni ging het ‘on tour’ in respectievelijk Den Haag en Utrecht. In Utrecht waren drie films te genieten, te weten La Isla Minima, Paco de Lucía: la Búsqueda en Magic Girl. De laatste twee van deze films zijn gezien in Utrecht. 

Wie even niet oplet loopt ook maar zo aan het hele festival voorbij. Het is dat er een trailer speelt voorafgaand aan elke andere film die naast het Spanish Film Festival in het Louis Hartlooper Complex draait.

Paco de Lucía

De maestro
De zaterdagavond draait de documentaire Paco de Lucía: la Búsqueda, over het leven en het legendarische gitaarspel van de flamenco-maestro Paco de Lucía. Menig gitarist zal deze film kwijlend aanschouwen, want het is werkelijk fenomenaal te zien hoe soepel en snel de maestro over de gitaarhals vliegt. De documentaire is geschoten door zijn zoon en omspant het gehele leven van de maestro. Van dichtbij volgen we de wording van een van de meest fameuze gitaristen van ons tijdperk. Een man met uitzonderlijk talent, die meerdere malen benadrukt dat talent alleen niet genoeg is. Wie goed wil worden, moet hard werken, discipline hebben.

Nu valt wel op dat de maestro een uitermate goed gehoor en gevoel had voor alles wat met muziek te maken heeft. Moeiteloos weet hij dansers te instrueren precies op die ene tel te tappen en geen micromoment later. Wanneer hij later van de flamenco afwijkt, krijgt hij uit eigen kamp veel kritiek. In retrospectief bekeken bestendigt dit echter alleen maar meer het fenomeen dat hij is.

Zo bezield, gepassioneerd en als van nature het gitaarspel van De Lucía is, zo ‘gewoontjes’ is de documentaire. Chronologisch, alle hoogtepunten omvattend en naast veel Paco komen er andere mensen die dicht bij hem stonden aan het woord. Het is een mooie verzameling anekdotes die in de muziekdocumentaires hun bekende format afwikkelen.

Magical Girl

Vreemde thriller
Zondagavond is de beurt aan Magical Girl, een vreemde thriller met een onwaarschijnlijk plot. Het aan leukemie lijdende meisje Alicia is helemaal gek van Yukiko, een Japanse anime-heldin. Om haar op te beuren wil haar vader (Luis) het originele Yukiko-pak voor haar kopen. Er is echter een probleem: het pak kost 7000 euro en Luis is werkloos. De aan lager wal geraakte literatuurleraar overleeft door zijn dierbare bezit, boeken, per kilo te verkopen voor een armetierig bedrag bij de lokale boekwinkel.

Wanhopig besluit hij een juwelier te overvallen om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Maar dan vindt er een onverwachte speling van het lot plaats. Niet veel later belandt Luis in bed bij de beeldschone Bárbara, een vrouw die gedomineerd en gevangen gehouden wordt door haar man, een psychiater. Vanaf dit moment wordt de film steeds surrealistischer, hoewel het haar eigen logica blijft volgen.

Wanneer je eenmaal doorhebt dat alle scènes verband houden met elkaar, evenals alle personages, kan het puzzelen en voorspellen gaan beginnen. Dat je dan toch nog een aantal keer verrast zult worden is het vakmanschap van de filmmaker en scriptschrijver. Het slimme plot houdt de film tegelijkertijd ook op afstand, waarmee het hoe en waarom achter de handelingen van de personages vreemd overkomen. Hierin helpt het tempo ook niet mee: de gekozen weg van de regisseur had een hoger tempo verdiend, zodat de focus meer op het vermaak zou komen te liggen. Nu bungelt de film wat tussen beide: vermaak en/of kunst.

Aandacht
De term ‘On Tour’ blijkt een ruim begrip. Een festival van drie dagen met slechts één film per avond en met minimale omlijsting, kun je nauwelijks een festival noemen. Misschien dat de organisatie volgend jaar het Spanish Film Festival buiten Amsterdam meer aandacht en cachet kan geven. Dat zou ook de vele sponsors en initiatiefnemers recht doen. Spanje levert jaarlijks voldoende kwaliteit af om in de schijnwerpers te zetten!

15 juni 2015

 

Alle nieuws