Thuis-IDFA 2017

Thuis IDFA 2017

door Bob van der Sterre

Op InDeBioscoop vertonen wij een film voor iedere twee dagen IDFA. Voor elf dagen IDFA hebben wij zes films geselecteerd. Ons eigen thema: films waarover je kunt discussiëren. Klik op de titel om de hele documentaire te zien.

Marjoe (1972)
Een vergeten, maar bijzondere en Oscarwinnende film uit 1972 waarin we kijken naar een evangelist. En niet alleen kijken we ernaar, maar ook observeren we hoe doortrapt deze persoon is. Dit moet iedere kijker in bezit van wat nuchter denkwerk wat doen.

Cutting Edge: Shannon Matthews: The Family Story (2008)
Het is moeilijk om niet woedend te worden tijdens deze documentaire. Uitleggen waarom dan wel zou te veel verklappen. Maar soms is het erg ontluisterend om mensen bezig te zien, als ze zonder al te veel scrupules grenzen overgaan die de meeste mensen te gek voor woorden vinden.

The Suicide Tourist (2007)
Ook emotioneel, gegarandeerd, is de film: The Suicide Tourist. De titel van de film is al tamelijk self-explanatory. Deze film moet je gaan zien en de gesprekken naderhand volgen vanzelf. Reken op veel verdrietige scènes.

Rats (2016)
Een documentaire die vorig jaar nog draaide op IDFA. Best een sterke film van de doorgaans lichtvoetig filmende Morgan Spurlock. Na deze film kijk je beslist anders aan tegen ratten en rattenverdelgers. Soms is het interessant – soms is het een kwestie van even de andere kant op kijken. Is het verschrikkelijk om toch, in zekere zin, best slimme zoogdieren te verdelgen? Weer een thema waar je over kunt discussiëren.

Hitman (1982)
Huurmoordenaars zijn in films vaak charmante personages, gek genoeg. Dat besef je ineens als je een echte huurmoordenaar hoort spreken. De Canadees Donald Lavoie was er één. Aparte kerel – lijkt wel op een acteur die een rol speelt. Minzaam glimlachend over hoe vervelend hij zijn baan vroeger wel vond. Ontsnapte door zijn kennis aan vervolging. Een obscure documentaire uit 1982: dat zijn vaak de beste.

Baraka (1992)
Beetje moe van de discussies na de vorige films? Dan deze film als dessert. Een klassieker, vergelijkbaar met Koyaanisqatsi. Een film die je kijkt om de ongelooflijke, formidabele beelden. Adembenemend! Voor critici misschien te esoterisch maar Baraka mag je eigenlijk niet gemist hebben als je houdt van mooie beelden. Prachtig om in HD op een groot scherm te gaan kijken.

Netflix
‘En voor de Netflixers onder ons hebben we deze vier tips:

    • Out of Thin Air (een mysterieuze misdaadzaak in IJsland in de jaren zeventig);
    • Les Bleus, Un Autre Histoire de France (hoe succes en verlies in voetbal soms hand in hand gaan met maatschappelijk onbehagen);
    • Icarus (hoe een simpel onderzoekje naar doping uitloopt op een bizar spionagedrama);
    • Sour Grapes (het ongelooflijke verhaal over een oplichter in wijn, een strijd tussen goedgelovigen en kenners).

 

15 november 2017