HAFF 2016 – Deel 2

  • HAFF 2016: Paradise Lost
  • Miss Hokusai
  • Extraordinary Tales
  • Psiconautas, los niños olvidados
  • The Water of Life
  • Competition short 5
  • Competitie studenten films 1 & 4
  • Nederlandse competition shorts 3
  • Japan: Beyond Tama Gra

 

door Ralph Evers

Hoewel volgens het festivalboekje het thema new directions vooral rondom nieuwe talenten en nieuwe technieken ligt, is de invulling van de films vooral rondom het einde der tijden. Zelfs wanneer we letterlijk het paradijs bereiken zijn we nog niet veilig…

Getuige het Spaanse Psiconautas. Hierbij proberen twee tieners een eiland te ontvluchten dat door een nucleaire ramp verwoest is. De legendarische birdboy is daarbij de gidsfiguur van één van de tieners. Helaas wordt birdboy op de hielen gezeten door een nauwelijks genuanceerde politiemacht, die erop uit is birdboy om te leggen. In hun ogen is hij namelijk verantwoordelijk voor het verval en de drugsbendes op het eiland. Birdboy zelf heeft te maken met zijn eigen demonen. In het paradijs ontdekt hij zijn helende kracht, in zijn toren zijn demonen. Wanneer het avontuur hem roept en hem de weg duidelijk is en onze tienerhelden gered kunnen worden, brengt de ijzeren wet van de kogel hier verandering in. Paradise Lost…

The Water of Life

Canada
The Water of Life is nog minder vrolijk stemmend. In potloodschetstekeningen worden de geschiedenissen van de volken van Canada geportretteerd. Te beginnen met de indianen die werden verjaagd door de Fransen, Engelsen en Yanks, daarna de Ieren, Schotten en de ondergang van al die gemeenschappen. Stemmig en ondersteund door mooie folkliedjes. Toch ook hier weer: het beloofde paradijs aan de andere kant van de grote plas werd niet wat ervan gehoopt was. En voor de inheemse indianen waren die paradijszoekers de hel op aarde, geïnfecteerd met de ziekte naar land, alsmaar meer land.

Extraordinary Tales vertelt vijf verhalen van Edgar Allan Poe, ingesproken door illustere namen als Sir Christopher Lee en Bela Lugosi. Ook vijf verschillende animatiestijlen passeren de revue, afgewisseld door een constante over een raaf (hoe kan het ook anders) op een kerkhof. Hoewel het idee erg leuk is, vallen de animatiefilms tegen en blijft de Poe-liefhebber met een onbevredigd gevoel achter.

Miss Hokusai

Japanners
Een ander groot kunstenaar die uitgelicht wordt is de Japanse schilder Tetsuzo. De meesten kennen hem echter onder Hokusai. Miss Hokusai focust vooral op zijn dochter, die een belangrijke rol speelde in het leven van Hokusai. De film is met erg veel liefde en aandacht gemaakt en enkele bekende werken van Hokusai maken hun cameo gedurende de vertelling.

De Japanners waren overigens goed vertegenwoordigd op deze editie van het HAFF. Met een School in focus werden de Tama- en de Geidai-scholen in het zonnetje gezet. De winnaar van 2015, Hirotoshi Iwasaki mocht ook nog een programma samenstellen (wat overigens vooral uit niet-Japanners bestaat). Het Beyond Tama Gra-programma bevatte enkele gortdroge filmpjes, verzameld onder Happy Bogeys en een volksvertelling in stopmotion The Demon. In 2014 draaide een compilatie van Mizue, waarin 14 van zijn filmpjes met muzikale ondersteuning aan elkaar gemonteerd te zien waren. Die compilatie heette Wonder-full. Dit jaar zagen we één van die typische Mizue-films terug op het HAFF, namelijk wonderlijk organische vertellingen in Wonder.

Geniale stopmotion
Opvallend in de Nederlandse Competition Shorts is dat het programma één onwijze verrassing bevat, geniale stopmotion vol beeldgrappen en filmverwijzingen (zoals The Matrix): Red-end and the Factory Plant. Hopelijk snel bij u in de filmtheaters!

Red-end and the Factory Plant

Het was ook weer genieten om de nieuwe creatie van Théodore Ushev te zien in Competitie shorts 5. Blind Vaysha, gebaseerd op een gelijknamige roman van Georgi Gospodinov, vertelt het verhaal van Vaysha die met één oog het verleden en met het andere oog de toekomst ziet, maar nimmer het heden. Ushev wist opnieuw te verrassen met een intelligent verhaal en een wederom nieuwe animatietechniek. Die man weet nooit te vervelen!

Het Nederlands-Vlaamse Ticking Away zat niet voor niets in het openingsprogramma. Een prachtige vertelling waarin een diabolisch monocle de toekomst en het verleden toont, al naar gelang je de tijd probeert in te stellen. Nogal naar dat je klant dan Magere Hein blijkt te zijn. Very Lonely Cock was een lekker uit het lood geslagen humoristisch kleinood.

Ticking Away

Studentenfilms
De film Edmond uit het programma Competitie Studentenfilms 1 is vanwege het sterke verhaal en de diep menselijke gevoelens in de prijzen gevallen. Het afwisselende programma Competitie Studentenfilms 4 weet veel aangename verrassingen te presenteren zoals de animatie-opera Grouillons nous, de vrijdagmiddagcolleges in Afternoon Class, waarin elke student indut, maar toch vecht tegen die slaap, hetgeen hilarisch, doch herkenbaar in beeld gebracht.

Het was in de kortere filmpjes dat het paradijs soms dichterbij leek dan in de feature films.

Ondanks een wederom afwisselend en rijk programma met erg verrassende, ontroerende, esthetische films, wist deze HAFF-editie niet zo te overtuigen als de voorgaande vier jaren.

 

22 maart 2016

 

HAFF 2016 Deel 1