Good Old Fashioned Orgy

*

recensie  A Good Old Fashioned Orgy

Diepgang van een vingerhoedje

door Cor Oliemeulen

Wie rekent op een ouderwetse zwelgpartij waar de seksuele vonken van af vliegen, komt bedrogen uit. De combinatie van weinig lef en belegen grappen moeten we maar heel snel vergeten.

Alex Gregory en Peter Huyck schreven vroeger teksten voor The Late Show van David Letterman. Met A Good Old Fashioned Orgy maken ze hun debuut als regisseurs/scriptschrijvers. Het duo presenteert een filmkomedie in de traditie van American Pie (1999) en EuroTrip (2004): veel toilethumor, vunzige avonturen en seksgerelateerde grappen, qua vocabulaire gevoed met de nodige ‘shits’ en ‘fucks’. Het enige verschil is het feit dat het nu geen tieners betreft maar een groep volwassenen, qua leeftijd althans.

A Good Old Fashioned Orgy

Intiem
In The Big Chill (1983) wisselt een vriendengroep dertigers van gedachten over al dan niet bereikte idealen. Heel even lijkt het alsof er in A Good Old Fashioned Orgy ook iets betekenisvols gebeurt. De enige serieuze dramatische wending in dit verhaal – namelijk de vraag of je tijdens een orgie wel intiem kunt worden als je iedereen al zo lang en goed kent – is enkel dramatisch in de manier waarop de gang dit niet oninteressante gegeven om zeep helpt.

De vrienden komen regelmatig samen in het zomerhuis van de vader van Eric (Jason Sudeikis), de natuurlijke leider van het stel. Populair is de White Trash Bash, een feest waar de gasten zich uitbundig gedragen als wannabe-white trash. De heren kleden zich bij voorkeur als trucker of jager en hullen zich in kortgeknipte broeken en kerstmisattributen. De dames bleken hun opgestoken haar en mogen graag topjes, minirokjes en visnetten dragen. Een toiletpot is gevuld met dipsaus, een kinderbadje houdt het goedkope bier koel. En dan is er natuurlijk altijd een dronken malloot die de tijd rijpt acht naakt in het echte zwembad te springen.

Penisgrootte
De grappen zijn navenant. Iemand ontfutselt een nerd zijn Blackberry, stopt de telefoon in zijn broek en wrijft hem over zijn kruis met de woorden ‘my dick is checking your email’. Een lachend meisje stelt: ‘The blowjob is the new french kiss’. Verder wordt er gesproken over de penisgrootte van ex-vriendjes en de trend dat tieners elkaar signalen geven met de kleur van hun beugels: elke tint heeft een bepaalde seksuele betekenis. Op dezelfde golflengte zitten de actuele tekst op een T-shirt, ‘Life’s too short not to be Norwegian’, en de komst van twee geüniformeerde agentes, die zich melden wegens geluidsoverlast, maar worden aangezien voor strippers.

A Good Old Fashioned Orgy

Als Erics vader zegt dat het zomerhuis zal worden verkocht, besluit het gezelschap na veel vijven en zessen dat het allerlaatste feest ter plekke een orgie moet zijn. Zij zijn immers van de generatie x: ze misten de vrije liefde van de jaren zestig en voelden tekortkomingen tijdens het aidstijdperk. Een orgie zou hen seksueel moeten bevrijden. Tijdens hun research bezoeken ze natuurlijk een seksclub. Ze bladeren in de Kamasutra, bekijken video’s, gaan hun conditie op peil brengen, laten hun bloed onderzoeken en zwaaien in een kroeg met dildo’s naar bekenden.

Beschamend
Jason Sudeikis, jarenlang komiek van Saturday Night Live, laat er geen gras over groeien sinds hij het witte doek heeft ontdekt. Het afgelopen jaar verscheen hij al in Horrible Bosses (drie vrienden willen hun bazen vermoorden) en Hall Pass (twee beste vrienden mogen van hun vrouwen een week lang doen wat ze willen). Beide voorgangers blinken eveneens uit in platvloerse meligheid, maar missen het beschamende van A Good Old Fashioned Orgy. Een orgie die weliswaar een orgie wordt, maar dan met de diepgang van een vingerhoedje.

 

26 januari 2012

 

MEER RECENSIES