De vijf boeiendste filmbiografieën van 2015
Het jaar 2015 kent opvallend veel filmbiografieën: van Martin Luther King (Selma) tot en met Jimi Hendrix (Jimi: All is by My Side), van André Hazes (Bloed, Zweet & Tranen) tot en met Philippe Petit (The Walk), van Lance Armstrong (The Program) tot en met Steve Jobs (Steve Jobs). We zetten de vijf boeiendste op een rijtje.
door Cor Oliemeulen
1. – The Imitation Game (januari 2015, Morten Tyldum)
Alan Turing was tot het uitkomen van deze spannende biografie voor het grote publiek een vergeten oorlogsheld. Deze enigszins arrogante Cambridge-professor (sublieme rol van Benedict Cumberbatch) ontrafelde tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘het moeilijkste probleem in de wereld’: het kraken van Enigma, de communicatiemachine waarin de nazi’s alle details van de Duitse verrassingsaanvallen, bombardementen, geheime konvooien en posities van onderzeeërs in de Atlantische Oceaan opsloegen. Met zijn intellect en doorzettingsvermogen verkortte Turing de oorlog en voorkwam hij volgens historici de dood van veertien miljoen mensen. Turings homoseksualiteit betekende uiteindelijk zijn eigen trieste ondergang. Lees hier onze recensie.
2. – The Theory of Everything (januari 2015, James Marsh)
Stephen Hawking zag er zelf op toe dat de verfilming van zijn levensverhaal verstoken bleef van sensatie en sentiment en dat de makers secuur met de complexiteit van zijn huwelijk zouden omgaan. Eddy Redmayne won de Oscar voor zijn grandioze vertolking van de beroemde Engelse natuur- en wiskundige die volgens de artsen nog maar twee jaar zou leven nadat bij hem de spierziekte ALS was geconstateerd. Sensatie en sentiment bleken inderdaad ondergeschikt aan humor en relativering, terwijl het latere liefdesleven van Hawkings echtgenote subtiel in beeld wordt gebracht. Tijdens dit romantische biografische drama kan de kijker gelukkig ook nog het nodige over het ontstaan van het universum oppikken. Lees hier onze recensie.
3. – American Sniper (maart 2015, Clint Eastwood)
Naast veel lof voor de filmbiografie van Chris Kyle vonden sommige critici American Sniper wel heel patriottistisch en een dubieus eerbetoon aan de man die als sluipschutter 160 tegenstanders zou hebben doodgeschoten. Hoewel Clint Eastwood de Amerikanen neerzet als de beste en rechtvaardigste militairen op aarde brengt hij het verhaal van een gemotiveerde oorlogsvrijwilliger die eindigt als een getraumatiseerde oorlogsheld, opvallend ingetogen. Bradley Cooper is niet alleen overtuigend omdat hij op set verscheen met twintig kilo extra spieren, maar vooral door zijn uitbeelding van obsessief gedrag en zijn psychische verval. De wijze waarop zijn personage zelf om het leven komt, maakt deze biografie extra enerverend en cynisch tegelijk. Lees hier onze recensie.
4. – Amy (augustus 2015, Asif Kapadia)
Amy Winehouse was een groot muzikaal talent dat terecht werd vergeleken met jazzlegendes als Billy Holliday en Ella Fitzgerald. Een ruwe diamant, die weliswaar nog wat geslepen moest worden, maar onderging aan de gevolgen van drank, drugs en boulimia. Deze krachtige, ontroerende documentaire schetst het tumultueuze bestaan van de sympathieke, brutale Londense vanaf het moment dat ze in jaar jeugd liedjes vertolkt met haar gitaar tot aan haar wereldberoemde status tegen wil en dank, inclusief de waanzin der paparazzi. Natuurlijk is iedereen verantwoordelijk voor zijn of haar eigen leven, echter de invloed van haar directe omgeving bleek desastreus. Zo zien we hoe Amy’s vader haar in een diepe crisis opzoekt met een cameraploeg terwijl zij juist hém nodig heeft en hoe haar echtgenoot Blake haar blijft meeslepen in zijn drugsverslaving. De kijker blijft ontzet achter. Lees hier onze recensie.
5. – Black Mass (oktober 2015, Scott Cooper)
Het werd wel weer eens tijd dat we Johnny Depp zagen schitteren. Dat doet hij zeker als hij – voorzien van kalende kop, slechte tanden en blauwe contactlenzen – in de huid kruipt van James ‘Whitey’ Bulgur, die gedurende enkele decennia de onderwereld van Boston domineerde door middel van drugshandel, afpersing, witwassen en moord, onbewust geholpen door de FBI. De misdaadthriller ademt de grimmige sfeer van genregenoten uit de jaren zeventig, maar voegt eigentijdse enscenering, soundtrack en verhaalelementen toe aan deze geschiedenis van overheidsinfiltratie in een misdaadimperium, eerder even succesvol verfilmd in het Hongkongse Infernal Affairs (2002) van Wai-Keung Lau en The Departed (2006) van Martin Scorsese. Lees hier onze recensie.
4 december 2015