IDFA 2016 Preview 2:
van muziek tot experimenteel
door Bob van der Sterre
IDFA heeft voor ieder wat wils. We hebben hier een persoonlijke keuze van de meest opvallende films gemaakt en ingedeeld in zelfbedachte categorieën. In het eerste deel met uplifting, portretten, drama en cynisch. In deel 2 muziek, spanning en mysterie, experimenteel en auteursfilms. Alle documentaires zijn op de site van IDFA terug te vinden.
Muziek
Elke IDFA heeft meer dan genoeg keuze uit gevarieerde muziekfilms.
Far Western. Een vervolg op een eerdere documentaire, toen eigenlijk per toeval door de makers een heuse country & western cultuur in Japan werd ontdekt. Er werd geld bijeen gesprokkeld middels online support en het resultaat is nu te zien. Japanners met cowboyhoeden die hartstochtelijk bluegrass spelen.
Honky Tonk Heaven: The Legend of the Broken. Western uit de VS zelf. Dit gaat over een beroemde countrybar in Austin, Texas. Voor de liefhebber vermoedelijk prachtmateriaal.
Zappa: Eat that Question. Er is al aardig wat over Frank Zappa verschenen. De man blijft fascineren. Nu zien we zijn interviews. De interviewer vraagt, hij geeft Zappaïaans antwoord (inclusief sardonische glimlach), het publiek bewondert.
Walking in the Opposite Direction. De zanger van de punkband The Sound bleek depressief te zijn. De band had geen sjoege hoe daarmee om te moeten gaan, vertelt ze nu.
We are X. Ook de zanger van een superberoemde Japanse rockband was depressief en maakte een einde aan zijn leven. De band hield op met bestaan. We kijken door de ogen van de drummer terug naar de hoogtijdagen. Bijna geen optreden ging voorbij zonder alles kapot te maken.
Chasing Trane. John Coltrane is een van de grootste namen in de jazz. Deze documentaire met onder andere interviews met Wynton Marsalis en Sonny Rollins probeert de deksel van de mythe op te tillen.
When you’re meant to be. Aidan Moffat (ooit lid van de band Arab Strap) reist door Schotland en gaat op onderzoek naar Keltische muziek. Klinkt misschien saai maar het lijkt juist een losse en vermakelijke film.
Spanning en mysterie
Een vaste categorie op elke IDFA: de documentaires over beruchte moordzaken of rare, onverklaarbare mysteries. Ook deze editie heeft op dit gebied weer wat aardigs te bieden.
Beware the Slenderman is een berucht verhaal over twee meisjes die een moord pleegden, waarin het verzonnen figuur genaamd de ‘slenderman’ een grote rol speelde. Belooft mysterie en griezeligheid. Doet nogal denken aan Heavenly Creatures, een speelfilm van Peter Jackson die ik persoonlijk beter te pruimen vind dan al zijn Tolkien-verbouwingen bij elkaar.
God knows where I am. Wij weten het als kijker ook niet. Linda Bishop, een bipolaire dame, is op een vreemde manier aan haar einde gekomen en de documentaire gaat de waarheid zoeken achter spookverschijningen en de rol van de Chinese maffia.
The Girl Down Loch Anzi. Zwitsers meisje gaat het beroemde mysterie van Anzi onderzoeken. Belooft merkwaardig, droogkomisch materiaal te zijn.
Houston, We Have a Problem. Had Joegoslavië een ruimteprogramma dat ze verkochten naar de VS? Er zijn bewijzen (Tito ging zelf op bezoek in de VS) maar geen zekerheidjes.
The Promise. Duitse jongen wordt in de jaren tachtig in de VS tot levenslang veroordeeld voor een moord die hij mogelijk niet heeft gedaan, alleen maar omdat hij volkomen bezeten was van een vrouw. Is hij nu zo’n geweldige leugenaar of is zij de manipulatieve heks?
Southwest of Salem: The story of the San Antonio Four. Vier vrouwen die bij een sekte hoorden, worden beschuldigd van verkrachting. Ze werden veroordeeld. De vraag uiteraard: waar of onzin? De rechtszaak rammelt in elk geval aan alle kanten. Lijkt op een Making a Murderer-achtige productie.
Experimenteel
Een aantal documentaires is wat onduidelijker. Ze zijn niet echt journalistiek, meer artistiek en filosofisch. Klinkt interessant. Maar geen vergif op innemen! De scheidslijn tussen origineel en wanprestatie is soms zo dun als een sliertje tagliatelle.
Cameraperson. De trailer maakt eigenlijk maar een ding duidelijk: je moet de hele film kijken om er chocola van te maken. Dit is bedoeld als een ervaring. Je zou zeggen dat de film wel iets boeiends moet hebben, gezien het flinke aantal prijzen dat er al aan is uitgereikt. Maar ervaring leert ook dat een prijs niet altijd wat zegt.
All These Sleepless Nights. We volgen wat Poolse nachtbrakers. Wederom de vraag: is dat nou echt de moeite waard? Wel volgens Sundance, die gaf het de World Cinema Directing Award. Er moet dan iets schoons in deze film verborgen zitten, wat je niet kunt zien aan de saaie trailer.
Whatever the Weather. Duitse rekent af met haar alcoholische moeder. Dat doet ze door middel van een mooie animatiestijl. Op het oog interessante combinatie.
Homo Sapiens. Oostenrijkse film waar je rustig bij kunt mediteren. Je ziet namelijk 94 minuten lang verstilde beelden van verlaten oorden. Veel lovende reacties.
La felicidad del sonido. Een film over geluid. Word je al gek van de trailer? Beslist. Word je nog gekker van een uur lang geluiden? Zo goed als zeker. Deze Panamese film kan een waardevolle ervaring zijn.
Notes of Blindness is een virtual reality-ervaring bij audiodagboeken van een blinde. Het klinkt ingewikkeld en hoe het er uit zal zien weet ik niet, maar het krijgt overal lovende reacties.
Auteursfilms
The B-Side Elsa Dorfman’s Portrait Photography. Errol Morris was de hoofdpersoon van de vorige IDFA, zie ons artikel. Nu is hij terug met een nieuwe film waarin hij op zijn bekende wijze een fotografe interviewt.
Rats. Morgan Spurlock (Super Size Me en Mansome) heeft weer een film gemaakt over een thema waar maar weinig films over gemaakt worden. Hij onderzoekt de gevaren van ratten. Het zal een bloederige, ranzige en slechtnieuwsbrengende docu zijn over een onderwerp dat maar zelden zo serieus wordt benaderd. Deze film is gezien de trailer beslist niet voor de gevoeligen van geest – wat opvallend is gezien Spurlocks voorkeur voor lichtvoetige films.
Austerlitz. De IDFA draait dit keer een retrospectief van Sergei Loznitsa, regisseur van onder andere het veelgeprezen Maidan. Hier vertelt hij in een interview over zijn werk. Austerlitz is zijn nieuwste film – een wrang portret van hoe toeristisch concentratiekampen tegenwoordig zijn geworden.
15 november 2016
IDFA 2016 Preview 1: van uplifting tot cynisch
We hebben hier een persoonlijke keuze van de meest opvallende documentaires gemaakt en ingedeeld in zelfbedachte categorieën. In dit eerste deel: uplifting, portretten, drama en cynisch.