Last Vegas

***

recensie  Last Vegas

The Hangover 60+

door Simone Vogel 

Zet Oscarwinnaars Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman en Kevin Kline bij elkaar en wat krijg je? Een heerlijke comedy over oud worden waarin vier mannen aan hun laatste gezamenlijke avontuur beginnen.  

Billy (Michael Douglas) is een verstokte vrijgezel die, op geheel ongepaste wijze, zijn dertig jaar jongere vriendin ten huwelijk vraagt. Reden voor een feestje. Billy trommelt zijn oude vrienden Archie (Morgan Freeman) en Sam (Kevin Kline) op. De heren staan te popelen om nog een laatste keer uit de band te kunnen springen. Archie zit gevangen in het huis van zijn zoon en schoondochter en moet verplicht rust houden na een licht infarct. Sam zit samen met zijn vrouw in een seniorenwoning in Florida en wil graag de sleur doorbreken.  

Recensie Last Vegas

Frisse wind
Zonder twijfel springen de mannen in de auto om vierde musketier Paddy (Robert De Niro) op te halen. Die zit sinds de dood van zijn vrouw al een jaar binnen weg te kwijnen. Het kost de mannen enige overredingskracht om hem mee te krijgen, al kijkt hij er niet erg naar uit om Billy onder ogen te komen. Wanneer de vier elkaar ontmoeten in Las Vegas is de sfeer dan ook gespannen. Zeker wanneer blijkt dat het hotel is gesloten. Gelukkig is daar Mary Steenbergen; als Diana komt zij als een frisse wind door het leven van de mannen waaien.  

Last Vegas doet denken aan een versie van een Hangover-film voor zestigplussers. Het verhaal kent alleen niet zulke extreme situaties, maar is prettiger om naar te kijken doordat het realistischer en grappiger is. Oudgedienden Douglas en De Niro zijn steengoed, al blijven zij wel erg in hun comfortzone. Zo speelt Douglas de eeuwige vrijgezel en womanizer met een zachte kant en De Niro een nukkige, ietwat stugge man met een gouden hart. Verrassend en origineel zijn de rollen van Freeman en Kline.  

Improviseren
Volgens regisseur Jon Turteltaub (National Treasure) was het een genot om de vier grootheden te zien improviseren. Dat zorgt ervoor dat je de gehele film blijft lachen om vier acteurs die zeer goed op elkaar zijn ingespeeld. De film heeft de humor wel hard nodig: het script is geschreven door Dan Fogelman, die ook verantwoordelijk is voor Crazy, Stupid, Love. Net als die film is de verhaallijn van Last Vegas cliché. Er zitten geen bizarre twists in het plot. Dat maakt de uitwerking weinig verrassend, terwijl je dit wel zou mogen verwachten en hopen van een dergelijke sterrencast.  

Recensie Last Vegas

Morgan Freeman is de grote uitblinker. Hij weet op een zeer treffende manier een zielige oude man neer te zetten, om vervolgens het roer drastisch om te gooien. De scène waarin Archie losgaat op September van Earth, Wind & Fire laat bioscoopbezoekers swingen op de stoel. Waar het verhaal soms te wensen overlaat en te veel doorspekt is van romantisch drama, zorgt Freeman, ondersteund door Kline, voor extra pit. Seniorenversie van The Hangover of niet, Las Vegas is one hell of a party! 

 

13 december 2013

 

MEER RECENSIES