Spijt!

**

recensie  Spijt!

Pesten in emotioneel jasje

door Simone Vogel

Slachtoffers van pesten worden aangevallen, veranderen van school of plegen soms zelfmoord. Regisseur Dave Schram springt in op deze actualiteit met de verfilming van Spijt! naar het gelijknamige boek van Carry Slee. De film is onderdeel van een gratis lespakket voor scholen met als doel pesten tegen te gaan. 

Jochem (Stefan Collier) wordt door zijn klasgenoten gepest. Varkenssnuitjes, na gym zijn kleren in een boom terugvinden en in elkaar geslagen worden, zijn voor hem aan de orde van de dag. Hij is al vaak van school gewisseld en durft niks te doen. David (Robin Boissevain) ziet het allemaal lijdzaam toe, te bang om iets tegen de pestkoppen te zeggen. Hij is bovendien verliefd op Vera (Dorus Witte) waardoor hij te afgeleid is om Jochem te helpen.

Rode lap op een stier
Vera probeert hem te helpen. Ze zegt: ‘Jouw manier van reageren werkt als een rode lap op een stier.’ Dat is ook het gevoel dat je bekruipt tijdens de film. De machteloosheid spat van het gezicht van Jochem af en je zou hem af en toe wel eens wakker willen schudden om hem iets terug te laten doen.

Spijt!

Vera en David realiseren zich de ernst van de situatie en proberen Jochem te helpen. Wanneer Jochem zijn liefde voor Vera verklaart op het klassenfeest en David hem alleen achterlaat, verschijnt Jochem de volgende dag niet meer in de klas. Dan pas dringt tot de klas door hoe vreselijk de geplaagde jongen zich moest voelen en stellen ze alles in het werk om de zaken recht te zetten. Maar misschien is het al te laat…

Film is geen boek
Wie verwacht een verfilming van het boek te zien, moet zijn ideeën bijstellen. De film bevat wel de karakters uit het boek, maar het verhaal is compleet anders. Het verhaal dat Schram optekent, is duidelijk en heftig, maar kan niet verhullen dat de acteurs wat onervaren zijn. Veel dialogen komen onnatuurlijk en ingestudeerd over. Deze stugheid en de korte scènes maken de eerste helft van Spijt! langdradig en saai. Hierna slaat de sfeer plotseling om en begint een onderbuikgevoel op te borrelen. Iets naars staat te gebeuren.

Spijt! zendt een duidelijke boodschap over pesten uit en is daarin erg direct en heftig. De film zal bij de meeste kijkers, zowel jongeren als volwassenen, gemengde gevoelens en diepe indrukken achterlaten. Want verborgen tussen de steelse blikken van kalverliefde van David en Vera en de soms stugge dialogen zit een mooie en belangrijke moraal, die bij veel kijkers een traan zal doen opwellen.

 

19 juni 2013

 

MEER RECENSIES