Still Mine

****

recensie  Still Mine

Krasse knar

door Cor Oliemeulen

Vertederend portret van een levenslustige bejaarde die een nieuw huis bouwt voor zijn dementerende echtgenote en zichzelf, maar stuit op bureaucratie.  

Sinds hun huwelijk 61 jaar geleden wonen Craig en Irene Morrison in St. Martins nabij een prachtige baai aan de oostkust van Canada. Vroeger werden hier schepen gebouwd, nu is er veel toerisme. De tijden zijn veranderd. Het grote houten huis is toe aan reparaties en voldoet langzaamaan minder nu Irene de eerste tekenen van dementie begint te vertonen. Craig, die altijd heeft geleefd van de opbrengst van zijn grond, is gewend zijn eigen boontjes te doppen en voelt zich als 89-jarige nog mans genoeg om eigenhandig een nieuw, kleiner en functioneler huis te bouwen.

Recensie Still Mine

Vergeetachtig
Irene (Geneviève Bujold) hoeft niet zo nodig, maar net als haar man wil ze allesbehalve naar een tehuis. Ook al wordt ze wat vergeetachtig. Zo laat ze een keer de oven aanstaan, zodat Craig (James Cromwell) alle luciferdoosjes moet verstoppen. Ze loopt een keer weg naar het strand, wil spontaan ’s nachts beslist buiten op het gras slapen en valt zomaar van de trap. Net zo tragisch als in Amour (2012) wordt het nooit, ofschoon ook in Still Mine de wederzijdse liefde groot is en de vader zijn best doet de werkelijke toestand van zijn vrouw voor zijn dochter te verzwijgen.

Als Craig in de schuur gaat zagen en schaven, neemt hij de babyfoon mee zodat hij Irene in de gaten kan houden. Hij toont zich een bekwame ambachtsman. Zijn vader, een scheepsbouwer, leerde hem de kneepjes van het vak. Nauwelijks met enige hulp van zijn zeven kinderen en veertien kleinkinderen verrijzen vlakbij het oude huis de contouren van het nieuwe onderkomen. Tot ongenoegen van de overheid die een bouwstop oplegt, omdat de constructie niet aan de regels voldoet. Craig moet een bouwplan overleggen, heeft niet-goedgekeurd hout gebruikt en overtreedt volgens de bureaucraten maar liefst 26 keer de wet. Trots als hij altijd is geweest, zet Craig door en moet uiteindelijk voor de rechter verschijnen.

Krantenartikel
Regisseur Michael McGowan stuitte op een krantenartikel van de rechtszaak en besloot zich te verdiepen in de geschiedenis van de Morrisons. Still Mine is een uitstekend en aandoenlijk klein filmdrama geworden. Geneviève Bujold, die in de jaren zestig enige furore maakte in Franse films als tegenspeelster van bijvoorbeeld Yves Montand en Jean-Paul Belmondo, waren we al uit het oog verloren. Maar de actrice is nog steeds gezegend met een natuurlijke uitstraling, verstoken van make-up, en weet vooral in haar non-verbale communicatie te overtuigen. James Cromwell (schitterde bijna twintig jaar geleden als boer in Babe) speelt formidabel en draagt de film moeiteloos.

 

21 september 2013

 

MEER RECENSIES