Heerlijk Spaans sentiment

Heerlijk Spaans sentiment

door Cor Oliemeulen

De tweede editie van het Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF) trapt woensdag 25 mei af met La Novia. Pathé Tuschinski en EYE staan zes dagen lang in het teken van de Spaanse cinema. Van een grote landelijke première met het bezoek van de bekende filmmaker Julio Medem tot en met debuutfilms, compilaties en oude bekenden. Verder zien we opvallend veel films van vrouwelijke regisseurs.

De openingsfilm La Novia van Paula Ortiz trok tijdens het laatste IFFR in Rotterdam driemaal een uitverkochte zaal. In deze zinderende bewerking van het toneelstuk Bloedbruiloft van Federico García Lorca moet een bruid op het platteland van Zuid-Spanje in de jaren dertig kiezen tussen haar rijke verloofde en haar jeugdliefde Leonardo. De fraaie beelden, de sfeervolle soundtrack en het passievolle spel kunnen een fatale afloop van een verboden liefde niet verhinderen. De mooie Inma Cuesta was eerder te zien in het fantastische Blancanieves.

Ma Ma
De film waarvoor de verwachtingen het hoogst gespannen zijn, is Ma Ma van Julio Medem (Los amantes del Circulo Polar, 1998 en Lucia y el sexo, 2001) waarin Magda (Penélope Cruz) ontdekt, nadat haar man haar heeft verlaten voor een jonge vrouw, dat ze ziek is en nog maar een paar maanden te leven heeft. Dat leidt tot onverwachte situaties en grote emoties, die bij Cruz ongetwijfeld in goede handen zijn. Ma Ma zal in het najaar in de Nederlandse theaters verschijnen.

Een bioscooprelease van Los 33 staat nog niet gepland, maar de distributeur die de uitdaging aanneemt, zal waarschijnlijk niet worden teleurgesteld, omdat dit prima biografische drama bij velen in de smaak zal vallen. Het verhaal over de 33 mijnwerkers in San Jose die in 2010 maar liefst 69 dagen honderden meters onder de grond gevangen zaten, is met vaart en verstoken van al teveel sentimentele fratsen gemaakt door Patricia Riggen. Het is opmerkelijk voor een Spaanstalig festival dat deze film in het Engels is opgenomen, maar logisch door de cast met bekende namen (o.a. Antonio Banderas, Juliette Binoche en Gabriel Byrne) en het willen scoren op de internationale markt.

De plant en de ziel
Las Plantas is de opvallende debuutfilm van de Chileense regisseur Roberto Doveris die gaat over Florencia die voor haar zieke broer zorgt en kampt met financiële problemen. Als verstrooiing raakt ze in de ban van een stripverhaal waarin planten tijdens volle maan de ziel van mensen beheersen. Zo creëert ze haar eigen verdichting vol dromerige beelden waarin ze pardoes haar seksualiteit ontdekt. Deze psycho-thriller voor tienermeisjes viel tijdens het filmfestival Berlinale op vanwege zijn experimentele vormgeving en de metallische soundtrack.

In haar drama’s plaatst de Spaanse regisseur Isabel Coixet de personages meestal in een bijzondere setting en mag de vrouwelijke protagonist op een weinig alledaagse manier affectie voor haar tegenspeler ontwikkelen. Zo is My Life Without Me (2003) een romantisch drama over een vrouw met terminale kanker, The Secret Life of Words (2005), een aangrijpende geschiedenis over de toegewijde liefde van een vrouw voor een verbrande man, en raakt in Elegy (2008) een jonge studente (Penélope Cruz) verwikkeld in een seksuele relatie met een oudere literatuurprofessor (Ben Kingsley).

In Coixets nieuwste film Nadie quiere la noche (Nobody Wants the Night) volgt Josephine (opnieuw Juliette Binoche) in 1908 haar echtgenoot, een ontdekkingsreiziger, op een gevaarlijke reis naar Antarctica. Ze besluit om daar te blijven en sluit vriendschap met een Inuit-vrouw. Een gratis glaasje Spaanse wijn met wat tapas na afloop van deze noordelijke slotfilm van het ASFF zal er vast wel ingaan.

Meer informatie vind je hier.

20 mei 2016

Tien onvergetelijke en essentiële Spaanse films.

 

Alle nieuws