Hell or High Water beste film 2016

Hell or High Water beste film 2016

Hell or High Water

Indebioscoop heeft Hell or High Water gekozen als beste film van 2016. Vijf van de acht deelnemende recensenten noemden deze eigentijdse western in hun top 5. Met een totaal van 19 punten bleef hij Heart of a Dog (9 punten) en The Red Turtle, Strike a Pose en I, Daniel Blake (allen 7 punten) ruim voor.

Voor Wim Meijer was de keuze dit jaar simpel: “Wat een prachtige beelden, geweldige karakters en spitsvondige dialogen. Deze misdaadfilm verfilmt twee bijzondere koppels. Enerzijds twee broers die met hun rug tegen de muur staan en besluiten banken te beroven. Anderzijds een sheriff en zijn collega die de broers opjagen door de droge vlakten in Texas.”

Ook Nanda Aris zet Hell or High Water bovenaan haar lijstje: “Alles klopt, het meesterlijke verhaal waarin goed en slecht verweven zijn, de mooie acteerprestaties van onder anderen de broers Toby (Chris Pine) – de verstandige – en Tanner (Ben Foster) – de impulsieve – de prachtige beelden van een stoffig en warm Texas, waarin moderne cowboys in de greep zijn van lening verstrekkende banken. Een gelaagde hedendaagse western, een drama met humor, dat je aan het denken zet over de kapitalistische westerse consumptiemaatschappij.”

Bob van der Sterre was niet de enige die vindt dat de film geregeld doet denken aan het werk van de Coen Brothers: “Mooi gefilmd, goed gespeeld, uitstekende muziek. Vermakelijk portret van Texas, waar serveersters ruzie maken met de politie en iedereen een pistool aan zijn riem draagt.”

Alfred Bos merkte al direct na de persvoorstelling dat Hell or High Water ook bij de meeste aanwezige collega’s groot enthousiasme teweeg bracht. “Een eigentijdse western die dankzij uitgekookt scenario, fraaie cinematografie, maatschappijkritische ondertoon, gedoseerde humor, sterke psychologie maar bovenal superieur acteerwerk – Jeff Bridges als Texas Ranger is Oscar-waardig, pretty boy Chris Pine kan echt acteren – de genreclichés ver achter zich laat. Een jaren zeventig-film met de toon en het tempo van nu.”

Cor Oliemeulen sluit zich aan bij alle lovende woorden. “Boeiende, zeer onderhoudende film met een onderliggende boodschap. Effectief geconstrueerd plot, wars van opsmuk, aangenaam tempo, realistische en sfeervolle mis-en-scène, feilloos geacteerd, rake soundtrack en een lotsbeschikking met open eind.”

1 januari 2017


Alle terugblikken op 2016:
Wim Meijer
Bob van der Sterre
George Vermij
Ralph Evers
Nanda Aris
Alfred Bos
Suzan Groothuis
Cor Oliemeulen

MEER NIEUWS EN ACHTERGROND