Het grote IFFR-programma 2017:
wat, waar en wanneer (deel 2)
door Bob van der Sterre
Ruim 500 films zijn er te zien van 25 januari tot en met 5 februari tijdens het IFFR in Rotterdam. In het eerste deel maakten we een keuze verdeeld in de volgende genres: auteurscinema, coming of age, experimentele films, fantasie/SF, horror/mysterie, komedies en mannenfilms. In dit tweede en laatste deel: misdaaddrama, muziek, natuur, ontroering/romantiek, roadmovies, seksualiteit, thrillers, vrouwenfilms en documentaires.
Hier is het blokkenschema te vinden en hier de volledige filmlijst. Hoe komen we wijs uit alle films, alle specials en alle programma’s?
Misdaaddrama
Asura: city of madness. Corrupte burgemeester. Meer hoef je niet te weten voor deze keiharde Koreaanse actiefilm.
Extraño per verdadero. Grimmige film over Mexicaanse misdaad. Als je daar een lichaam met zakken vol geld vindt op een stortplaats, kun je dat beter negeren. Dat doen de karakters in deze film niet en ze komen in de problemen.
Maudit Poutine. Maffia en drugs. Twee broers komen hierdoor weer met elkaar in contact. Punkachtig Canadees misdaaddrama.
Three. Johnny To. Need to say more? Een ziekenhuisactiefilm in Hong Kong.
Muziek
Cassette: a documentary mixtape. Niet alleen vinyl is weer terug, ook het cassettebandje.
Fonko. Portret van Afrikaanse muziek, dat moderne dance en traditionele muziek vermengt.
Gimme danger. Jim Jarmusch over en met Iggy Pop.
New voices in an old flower. De huidige muziekscene in Ethiopië. Een enorme diversiteit.
Nirvanna the band the show. Twee prettig gestoorde gasten richten een band op. Muziek maken ze niet, wel publiciteitsstunts.
Rebirth of a nation. De ‘eerste speelfilm aller tijden’, Birth of a nation, gemixt en geëdit door artiest DJ Spooky.
Natuur
I tempi felici verranno presto. Twee vrienden waren vlak na de Tweede Wereldoorlog vaak in een bos te vinden. Ruim vijftig jaar later is een dame op zoek naar de waarheid van de legende van de manwolf.
Wailings in the forest. Matigsalog zijn junglebewoners in de Filipijnen. Deze film speelt zich zo goed als helemaal in de jungle af.
Ontroering en romantiek
After the Storm. Een scheiding, een gokker, een overleden vader, een kind tussen wal en schip en een tyfoon. Bitterzoet Japans drama.
Family Life. Man past op een huis van een gezin. De kat raakt kwijt en hij komt een vrouw tegen. Vervolgens liegt hij dat het huis van hem is en hij in een scheiding ligt. Chileens tragikomisch portret van een sukkel.
Loving. Een gemengd huwelijk, zwart en blank. Maar ze wonen in Virginia waar dat in 1958 nog taboe was. Amerikaans drama over racisme.
Mes nuits feront echo. Drie werelddelen, drie karakters, drie leeftijden, drie verhalen. Thema’s als spijt en melancholie komen langs.
Moonlight. Winnaar van de Golden Globe voor het beste drama. Een Afro-Amerikaanse man keert na een moeilijke jeugd als volwassene terug in zijn oude buurt. Het was en is een zwaar bestaan. Film van Barry Jenkins, die ook een masterclass geeft.
National Treasure. Geliefde komediant (Robbie Coltrane) wordt beschuldigd van een verkrachting. Film van de maker van de tv-serie Utopia.
La reconquista. Wat als je ooit met je jeugdliefde hebt afgesproken vijftien jaar later nog eens af te spreken? En wat als je je daar allebei aan houdt?
Yourself and yours. Rustige, ietwat surrealistische romantische komedie waarbij een kunstenaar twijfelt of een zekere dame wel of geen dubbelganger heeft.
Jackie. Nieuwe film van Pablo Larraín, met Natalie Portman als Jackie Kennedy.
Roadmovies
Donkeyote. Belooft een ontroerende docu te zijn over man en dier (de ezel) die naar de VS gaan lopen (de ‘trail of tears’ naar Oklahoma). Overigens is er nog een film op het IFFR over ezels: Sanctuary.
Pela Janela. Broer en zus gaan lopen van Sao Paolo naar Buenos Aires.
Pop Aye. Gedesillusioneerde architect ziet in Bangkok ineens olifant van zijn jeugd in Bangkok. Ze gaan lopen naar zijn geboortedorp.
The road to Mandalay. Twee illegale immigranten vluchten van Myanmar en proberen naar Taiwan te reizen.
Seksualiteit
Dawn of the felines. Sekskomedie uit de ‘Nikkatsu Roman Porn’ serie: regisseurs moesten films maken met tenminste om de tien minuten een seksscène. Met de titel is niets mis, over de film heb ik mijn twijfels.
Demonios tus ojos. Jongen ziet zijn halfzus in een seksvideo. Hij gaat bij haar op bezoek.
Los decentes. Een sociale satire over een meisje dat terecht komt in een nudistendorp in Buenos Aires. Het meisje komt los met tantrische sessies. Film van Lukas Valenta Rinner.
Porto. Relaas over man-vrouwverhoudingen in de 21e eeuw? Of een excuus voor een soft seksfilm in mooi Porto? De hoofdpersoon, Anton Yelchin (Chekov in Star Trek) overleed vorig jaar in een bizar ongeluk waar hij vast kwam te zitten tussen zijn losgeraakte Jeep en zijn hek (bron: The Guardian).
Thrillers
Beyond the mountains and the hills. Drie familieleden lukt het maar niet om een normaal leven te leiden. Op het oog boeiende Israëlische film die een aantal dingen samenbrengt: spanning, drama, geestigheid.
The Handmaiden. Nieuwe film van Park Chan-wook is een erotische thriller die zich afspeelt in de jaren dertig in Korea.
The levelling. Clover keert terug naar boerderij als broer zelfmoord pleegt. Maar was dat het wel? Clover wil het uitzoeken. Thriller op Brits platteland.
Night of a 1000 hours. Oostenrijkse whodunit. Familieleden van iemand die verondersteld was te zijn overleden in WO II komen bij elkaar.
Nocturama. Een film over groep die aanslagen pleegt in Parijs. Film wordt een van de beste Franse films van 2016 genoemd. Regie van stilist Bertrand Bonello.
Super dark times. Een thriller over de twee scholieren, Zack en Josh, die elkaars aartsvijanden worden. Ook soort coming of age.
Vrouwenfilms
Le ciel Flamand. Meisje woont bij een bordeel die gerund wordt door haar moeder. Knappe man die deze film met kijvende Vlaamse vrouwen kan uitzitten.
Daphne. Drank, minnaars en de vraag: wat wil ik nu eigenlijk? We volgen Daphne deze hele film lang.
La Flor. Vier actrices worden gevolgd in zes verhalen. ‘Episch filmplezier’ van 220 minuten en dat is dan alleen nog deel 1!
Katie says goodbye. Een serveerster die ook parttime prostituee is. Ze valt voor mecanicien Bruno.
Het doet zo zeer. Iedereen mag films maken, dus ook schrijfster Heleen van Rooyen. Deze gaat over haar demente moeder.
Orpheline. Vier portretten van hetzelfde meisje, maar door vier verschillende actrices met vier verschillende namen. Want een leven bestaan uit verschillende levens. Eh? Ik herinner me deze film van Todd Solondz waarin dat al eens is gedaan.
Otra madre. Argentijnse film over een moeder die haar kind probeert op te voeden.
Pays. Drie vrouwen die in een fictief land overleggen bijwonen tussen overheid en een bedrijf. Ze hebben alle drie ondertussen hun eigen sores.
Prevenge. ‘Feministische, humoristisch horrorfilm’ over een zwangere dame die moorden pleegt. En wie geeft haar die opdracht…
La ragazza del mondo. Giulia, Jehova’s getuige, ontmoet de ruige ex-gevangene en vrijgevochten ‘Libero’. Wat zal dat doen met haar leven?
A woman who left. Won de Gouden Leeuw in Venetië maar klinkt extreem saai: een vrouw, na dertig jaar vastgezeten te hebben, probeert weer de Filipijnse maatschappij in te komen. Duurt… vier uur.
Documentaires
L’Amatore. Docu over (en in zekere zin van) Piero Portuluppi, die architect werd in de jaren twintig en dertig in Milaan. Hij maakte zelf amateurfilms.
David Lynch: the art life. Om alvast warm te lopen voor het vervolg van Twin Peaks. Een niet door hemzelf gemaakt portret van de cineast.
Dawson city frozen time. Dit is niet minder dan fantastisch: bergen van nikkel gemaakte films waren in de jaren zeventig teruggevonden (gedumpt in een mijn in Dawson City). Ze zijn een figuurlijke goudmijn van de allervroegste cinema. Veel van nikkel gemaakte films zijn namelijk kapot gegaan. Er is nu een film van gemaakt. Hier is de verbazingwekkende trailer.
Fake. Japanner deed zich voor als doof en tegelijk een soort eigentijdse Mozart maar alles was een leugen. Ook al is hij ontmaskerd, hij houdt vol dat het de waarheid is. Hij verbergt zich nu voor zijn in de zeik genomen fans.
The future of work and death. Moeilijke thema’s over onze sterfelijkheid. Willen we onsterfelijk zijn of niet? Is de mensheid klaar voor zo iets? Wetenschappers, filosofen en quasifilosofen aan het woord.
Escapes. Een man met lange bijrolloopbaan vertelt over zijn ervaringen als acteur in de schaduw van anderen.
How to build a time machine. Dromers van nostalgische tijdreismachines. Bestaan die? Ja en ze zijn hier aan het woord.
Rat film. Film over ratten in Baltimore, die de segregatie in die stad weergeeft.
Safari. De Oostenrijks regisseur Ulrich Seidl maakte deze film over jagers in de safari. Mogelijk lastig uit te zitten als je een dierenliefhebber bent.
24 januari 2017