IFFR 2016 – Preview

Preview: IFFR 2016 gaat los

door George Vermij

Het grootste filmfestival van Nederland gaat deze week weer van start in Rotterdam. InDeBioscoop is er natuurlijk bij en blikt vooruit op een breed en gevarieerd programma.

Het IFFR heeft elk jaar natuurlijk wat grote titels die voor het eerst in Nederland te zien zijn. Dit jaar zijn de verwachtingen hoog gespannen voor de nieuwste film van scriptschrijver Charlie Kaufman. Bekend geworden door zijn scripts voor Eternal Sunshine on the Spotless Mind en Adaptation. heeft hij nu ook in de regiestoel plaatsgenomen. Anomalisa is zijn tweede film en maakt gebruik van stopmotion animatie die herkenbaar maar ook surreëel overkomt. Het verhaal draait om een typisch Kaufmaniaanse ongelukkige man die tijdens een zakenreis in zijn hotel een nieuwe vrouw ontmoet. Zij kan zijn leven mogelijk een nieuwe draai kan geven.

IFFR 2016: Anomalisa

High-Rise
Ben Wheatley is geen onbekende van het festival en zijn Kill List was er een aantal jaar terug te zien. Nu is hij terug met het ambitieuze High-Rise, een verfilming van J.G. Ballards gelijknamige roman. In het Engeland van de jaren 70 worden de inwoners van een modernistische flat gevolgd die leven in schijnbare luxe en comfort. Gaandeweg ontstaan er breuken in hun bestaan als de klassenverschillen duidelijk worden en het gebouw een vreemde invloed lijkt te hebben op de bewoners.

Andere grote titels zijn Room van Lenny Abrahmson (Frank) en Demolition van Jean Marc Vallee (C.R.A.Z.Y. en Dallas Buyers Club). Ook op het programma staat de tweede langverwachte film van regisseuse Lucile Hadzihalilovic die in 2004 opviel met het magische maar onheilspellende Innocence. En de eigenzinnige Deense Anders Thomas Jensen (The Green Butchers en Adam’s Apples) is terug met de zwarte komedie Men & Chicken waarin Mads Mikkelsen oude familiegeheimen ontdekt.

IFFR 2016: Raiders!: The Story of the Greatest Fan Film Ever Made

Naast speelfilms veel documentaires dit jaar zoals het bizarre Raiders!: The Story of the Greatest Fan Film Ever Made. We volgen de leden van een groep die zich storten op een remake  van hun favoriete Spielberg-film. Chuck Norris vs. Communism richt zich op de illegale videohandel in het Roemenië van Ceausescu en geeft op die manier een beeld van het westen in een land waar de bevolking onderdrukt werd.

Dit is natuurlijk maar het topje van de ijsberg. InDeBioscoop houdt je verder op de hoogte tijdens het IFFR met verslagen. Ga naar het programma van het IFFR 2016.

 

26 januari 2016

 

VERSLAG IFFR 2016 Deel 1

VERSLAG IFFR 2016 Deel 2

VERSLAG IFFR 2016 Deel 3

VERSLAG IFFR 2016 Deel 4

VERSLAG IFFR 2016 Deel 5 (slot)