Terugblik 2023 – Deel 1: Wie redt ons van het schorriemorrie?

Terugblik filmjaar 2023 – Deel 1:
Wie redt ons van het schorriemorrie?

door Cor Oliemeulen

De wereld werd er in 2023 niet veiliger op. De vraag is welke filmheld we moeten inhuren als we hopeloos ten onder dreigen te gaan. Welke door de wol geverfde oldtimer is het meest geschikt om kordaat af te rekenen met het schuim der aarde: John Wick, Robert McCall, Ethan Hunt of Indiana Jones?

Je zou bijna medelijden krijgen met wraakengel John Wick (Keanu Reeves). In het vierde deel van deze franchise mag hij op vakantie in Parijs, maar krijgt hij te maken met wel honderden (!) schimmige types die hem willen doden. Gelukkig draagt de immer stoïcijnse John ditmaal een kogelwerend colbert en komt niemand op het idee om op zijn benen of hoofd te mikken. Dat euvel moeten we wel eerst zien op te lossen voordat we John zouden inhuren. Ondertussen mag onze titelheld tien uur lang van de trappen van de Sacre Coeur rollen.

John Wick: Chapter 4

John Wick: Chapter 4

Sinds hij zijn leven als moordenaar namens de regering opgaf, vindt Robert McCall (Denzel Washington) troost door op te komen voor de onderdrukte medemens. Ook de makers van The Equalizer 3 stuurden hun strijder maar eens met vakantie. Zuid-Italië is prachtig, maar ja, kennelijk waren ze vergeten dat het daar wemelt van de maffiosi. Robert ontdekt dat ook kinderen schorriemorrie kunnen zijn, dus moeten ze eerst een kogel uit zijn rug peuteren voordat hij zijn stopwatch weer mag indrukken om zijn tegenstanders in recordtempo naar de andere wereld te helpen.

Ethan Hunt (Tom Cruise) is veel meer een treuzelkont. Dat hij ons zo lang in onzekerheid laat over de afloop (daarvoor moeten we wachten op Mission Impossible: Dead Reckoning Part 2) spreekt niet in zijn voordeel. Bij Ethan bestaat bovendien altijd het risico dat hij zijn lul achterna loopt. Een extra handicap is dat hij extra dikke schoenzolen moet dragen om goed het overzicht te kunnen behouden. Daar tegenover staat dat Ethan voor de duvel niet bang is. Hij springt met een motor van een hoge klif met als doel in een rijdende trein te kunnen belanden.

John Wick blijft op 59-jarige leeftijd maar van die trappen afrollen, Ethan Hunt stunt als 61-jarige vrolijk verder en Robert McCall loopt op zijn 69ste ook zonder kogel in zijn rug al wat krom. Maar wat te denken van Indiana Jones (Harrison Ford) die op zijn 81ste opnieuw met hoed en zweep ten strijde trekt tegen het nazi-tuig? In het begin van Indiana Jones and the Dial of Destiny ziet hij er (door Deep Fake) uit als de jonge god van weleer. Op het eind heeft hij zowaar een ontmoeting met de Griekse wiskundige Archimedes, die nóg ouder is.

Conclusie: in geval van nood roepen we de hulp in van Indy. Hij is het slimste van het kwartet en veruit het grappigst. Zoals een wijs man ooit zei: ‘Alleen humor kan de wereld redden.’

The Fabelmans

The Fabelmans

Top 5 van 2023
Om tot mijn persoonlijke favorieten van 2023 te komen, zag ik dit jaar zo’n honderd (nieuwe) bioscoopreleases. Een paar potentiële kanshebbers (About Dry Grasses en The Boy and the Heron) heb ik vooralsnog moeten missen. Zoals altijd probeer ik in te schatten welke films voor mij (en voor de IDB-Film van het Jaar, die wij traditioneel op Nieuwjaarsdag bekendmaken) de moeite waard zouden zijn.

Zo vond ik de vier hierboven besproken actiehelden-sequels min of meer verplichte kost, maar al die andere vervolgfilms trek ik bij voorbaat niet. Denk aan de zoveelste Teenage Mutant Ninja Turtles, Bon Bini, The Nun, My Big Fat Greek Wedding, Scream, Magic Mike, The Hunger Games, Saw, Expendables, Transformers, etc…

Net buiten mijn top 5 van 2023 vallen: The Whale, Oppenheimer, Anatomy of a Fall, The Banshees of Inisherin, Killers of the Flower Moon, The Quiet Girl, Das Lehrerzimmer en Empire of Light. Van Nederlandse bodem vond ik het (jeugd)drama Kiddo en de documentaire Gerlach het meest opvallend.

Dat brengt mij tot de volgende keuze, waarbij ontroering een wezenlijke rol speelde:
1. Past Lives
2. Aftersun
3. Riceboy Sleeps
4. Godland
5. The Fabelmans

 

26 december 2023

 

Terugblik filmjaar 2023 – Deel 2: The Banshees of 2023
Terugblik filmjaar 2023 – Deel 3: Van onder de oude eik
Terugblik filmjaar 2023 – Deel 4: Maar er is hoop bij festivals
Terugblik filmjaar 2023 – Deel 5: Gaan we nou doen alsof bommen gooien cool is?
Terugblik filmjaar 2023 – Deel 6: Weten waar je moet zoeken