Top 5 2017

Deel 3: Bob van der Sterre
Top 5 en miskleun van 2017

PoesÍa Sin Fin

Acht recensenten van InDeBioscoop bespreken hun vijf favoriete films die dit jaar in Nederland in première gingen. Traditioneel kiest iedereen ook de Miskleun van het Jaar én een film die een bioscooprelease had verdiend. Tot en met Oudjaarsdag lees je hier elke dag een persoonlijke terugblik op het filmjaar 2017.

Bob van der Sterre door Bob van der Sterre

Ik ben eigenlijk niet de juiste persoon om deze lijstjes te maken over nieuwe films. Ik heb maar weinig gezien en de meeste moderne films vervelen mij erg snel. Bij eerdere jaaroverzichten heb ik al gemeld dat volgens mij films hun rol als ‘escapistisch medium’ aan het verliezen zijn. Waarom naar de film gaan om te ontsnappen als je zelf de hoofdrol kunt spelen in een game? Of een serie van tien uur kunt bingen op je eigen bank? In plaats van te investeren in fris, origineel talent om deze strijd aan te gaan vertrouwt de industrie op twee bestsellers: de superheldenblockbuster en de dramatische arthousefilm. Beide brengen nauwelijks iets nieuws maar trekken een groot publiek. En dan heb je nog de Nederlandse films, mislukte echo’s van films die in de VS al in de jaren negentig gedateerd waren. Waar in films altijd het meeste op wordt bezuinigd: een persoonlijke stijl. We missen de Godards, Fassbinders, Coppola’s, Melvilles. Gelukkig zitten er ieder jaar altijd een paar filmproducties bij die moedig tegen de stroom inroeien.

 

GLORY

Geen film die zo triest wordt als het Bulgaarse Glory. Een geslaagde tragikomedie. De stijl en het ironische verhaal zijn net wat té herkenbaar om écht geweldig te worden. Toch is de stotterende Tzanko Petrov, die alleen maar zijn horloge terug wilde, met afstand het meest aandoenlijke filmkarakter van 2017.

 

POESÍA SIN FIN

Kleine Alejandro wordt grote Alejandro. Jodorowsky in een soort Jodorowsky-inception. De hele familie werkt hieraan mee. De film is zeker niet zonder fouten maar staat bol van de invallen en verbeelding. Een filmmaker die met veel fantasie terugkijkt op zijn leven blijkt als je het kaf van het koren scheidt toch een van de hoogtepunten van 2017.

 

THE HAPPIEST DAY IN THE LIFE OF OLLI MÄKI

17 augustus 1962. Een bokswedstrijd (vedergewicht) tussen Olli Mäki en de Amerikaan Davy Moore. Typisch droogkomische Finse tragikomedie met een mooi romantisch verhaal. ‘Wat vindt u ervan dat uw tegenstander zoveel overwinningen heeft behaald.’ ‘Dan verlies ik in elk geval niet van een slechte.’ Later: ‘Olli, dit is een rotmoment om verliefd te worden.’ Minpunten: stilistisch niet zo origineel en het plot.

 

THE HANDMAIDEN

Mooi om te zien, romantisch, erotisch, grappig. Koreaans kostuumdrama meets De Sade. Tot het einde twijfel je misschien nog wat over het auteurschap maar dan komt nog een onsmakelijk dessert en weet je zeker: dit is een film van Chan-wook Park.

 

SIERANEVADA

Documentaires worden ieder jaar filmischer – films worden ieder jaar documentaireachtiger. Met Sieranevada schudden de twee elkaar de hand: je weet hier echt niet meer goed wat het nu is of wat het nu moet zijn. Een bijzonder moment. De subtiele ironische saus zorgt ervoor dat je steeds meer betrokken raakt bij dit Roemeense familie-epos van drie uur in een bijzonder klein huisje. Volgende project van Puiu zou wel eens 24 uur kunnen gaan duren en het zou nog steeds niet vervelen.

 

Valerian and the City of a Thousand Planets

Miskleun van 2017:

VALERIAN AND THE CITY OF A THOUSAND PLANETS

Hoe je al die honderden miljoenen en een in potentie aardige film kunt opofferen aan de twee matigste acteurs die je maar kunt vinden, dat is toch wel het raadsel van dit jaar.

 

Gemist in de bioscoop:

SELBSTKRITIK EINES BÜRGERLICHEN HUNDES

Aardige, lichtvoetige komedie waarin een communistische filmmaker indruk wil maken op een meisje waar geen indruk op te maken valt. Irriteerde me aanvankelijk om me daarna te veroveren. Had zich makkelijk staande gehouden in het arthousecircuit.
 
26 december 2017
 
 
Deel 1: Cor Oliemeulen
Deel 2: Nanda Aris
Deel 3: Bob van der Sterre
Deel 4: Yordan Coban
Deel 5: Suzan Groothuis
Deel 6: Tim Bouwhuis
Deel 7: Ralph Evers
Deel 8: Alfred Bos