Welcome to the Rileys

****

recensie  Welcome to the Rileys

Surrogaatdochter moet huwelijk redden

door Cor Oliemeulen

Het echtpaar Doug en Lois Riley waarvan de tienerdochter is overleden na een ongeluk ontfermt zich over een zestienjarig weggelopen weesmeisje dat de kost verdient met strippen en prostitutie. Deze eenvoudige plot en het magistrale acteren van James Gandolfini en Melissa Leo maken Welcome to the Rileys een aangename kijkervaring die nergens sentimenteel of melodramatisch is.

Leo speelt in The Fighter een zelfverzekerde, dominante moeder. In Welcome to the Rileys is ze een getormenteerde ziel die het huis niet meer verlaat sinds de dood van haar kind. Gandolfini vertolkte als Tony in de gangsterserie The Sopranos een crimineel. Ditmaal is hij succesvol ondernemer in Indiana, een knuffelbeer met een gouden hart. Ook hij lijdt. Na de dood van zijn minnares aanschouwt hij op het kerkhof de familiegrafsteen van de Rileys; slechts zijn sterfdatum moet nog ingevuld.

Welcome to the Rileys

Achterdocht
Een loodgietercongres in New Orleans moet voor wat afleiding zorgen. De bijeenkomst en de collega’s boeien hem niet, dus gaat Doug de stad verkennen. In een stripclub ontmoet hij de jonge Mallory (Kristen Stewart). Als ze samen zijn en zij al direct zijn broek losmaakt en haar benen spreidt, bekent hij dat hij niet voor seks maar voor wat gezelschap is gekomen. Als hij dan ook nog naar haar leeftijd begint te vragen, scheldt zij hem de tent uit.

De volgende dag treffen ze elkaar toevallig in een koffieshop. Langzaam verdwijnt haar achterdocht en blijken ze het redelijk met elkaar te kunnen vinden. Als hij ziet in wat voor krot ze woont, biedt hij spontaan aan om te gaan klussen. Mallory blijkt Allison te heten en doet Doug denken aan zijn dochter. Hij geeft haar geld en eten, maakt de boel schoon en koopt nieuwe spullen. Voor elke keer dat ze ‘fuck’ zegt, moet ze een dollar betalen.

Lellebel
Allison lijkt Doug als vaderfiguur te accepteren en hij handelt en voelt alsof er een nieuwe dochter in zijn leven is. Liefhebbers van de Twilight-reeks zullen even moeten wennen aan Kristen Stewart als puisterige, vetharige, slecht opgemaakte, vuilspuwende lellebel. Ze doet haar stinkende best, maar op het gebied van drama en diepgang moet ze nog veel leren. Gelukkig wordt haar personage geen karikatuur.

Welcome to the Rileys

Doug belt Lois dat hij een tijdje niet thuis komt. Ze houden nog veel van elkaar, maar het vuur is gedoofd. Lois beseft dat ze nú moet handelen. Hier ontstaat de grappigste scène van de film. Het is lang geleden dat ze achter het stuur heeft gezeten en het duurt een hele poos voordat ze de oprit kan verlaten. Uiteindelijk voegt ze zich schoorvoetend bij het duo in New Orleans in een poging om zowel haar huwelijk als de gebroken kindertijd van Allison te redden.

Regisseur Jake Scott – zoon van Ridley Scott (American Gangster, Kingdom of Heaven) en neef van Tony Scott (True Romance, Domino) – tapt met zijn pas tweede speelfilm uit een heel ander vaatje dan zijn vader en oom. Welcome to the Rileys is een onafhankelijke, hartverwarmende lowbudgetvoorstelling waarin de actie voornamelijk is gereduceerd tot emoties.

 

19 mei 2011

 

MEER RECENSIES