HAFF 2015 – Deel 1

Verslag HAFF 2015: Start

  • Competition Shorts 1
  • Cartoon d’Or
  • L’arte della felicità
  • Jack et le coeur de méchanique
  • Paul Driessen 2
door Ralph Evers

De achttiende editie van het HAFF heeft als thema: Sport. Daarvan is de eerste twee dagen nog weinig te merken. De sfeer in het knusse Louis Hartloopercomplex te Utrecht is als vanouds. Nu alle zalen betoverd worden door animatiefilms, is het alsof je een kleine, andere wereld binnenstapt. Iedereen ziet er nog uit als mensen en praat doorgaans ten minste een Indo-Europese taal. Echter, wanneer eenmaal de leuke leader van het festival afgelopen is en de films beginnen, ben je al gauw in vele werelden tegelijk. Na onze warming-up met tien magische animatiefilms volgt nu de Start van het HAFF 2015. 

Met name de Esten ontvoeren je al gauw naar hun eigen werelden. Een land dat qua animatie positief opvalt. Competition Shorts 1 bevat drie Estse films die opvallen vanwege hun eigenzinnigheid. On the other side of the woods vertelt met een mix van vervaagde live-action en stopmotion het Roodkapje-verhaal. De soundtrack is erg fijn en de sfeer houdt een mix tussen die typische stopmotion-achtige horror, maar ook verwondering en geestverruimende vervoering van de fantasie.

HAFF 2015: Pilots on the way home

Zwoegende piloten
Geestverruimender is het eveneens Estse House of unconsciousness, waarin een deftige man met ladder in een volstrekt psychedelische situatie terechtkomt. Even lijkt er sprake van een verwijzing naar het Verval van het huis Usher van Poe, maar om die verwijzing vol te houden zijn er te weinig aanknopingspunten. Tot slot kent de nieuwe creatie van Priit Pärn (die al vaker op dit festival te genieten viel) – Pilots on the way home – een dwaze, enigszins pornografische vertelling van drie piloten die al zwoegend de halve wereld bewandelen. Verder valt Dark Mixer van Hiroshi Iwasaki positief op. Een erg goed programma.

Wie verzekerd wil zijn van een aantal top-notch shorts, valt zich nimmer een buil bij Cartoon d’Or. Dit programma bevat shorts van doorgaans winnende filmpjes van andere festivals. Het Sloveense Boles springt vanwege z’n mooie sfeer en verhaal boven de anderen uit. Ook is de nieuwste Panique au village te genieten in dit programma. Een wederom doldwaas verhaal, wanneer Cowboy en Indiaan de bijzondere kerstcake van de buurman jatten en zelfs de Kerstman achter zich aan krijgen. Dat zou dan wellicht een eerste verwijzing naar het thema van dit jaar zijn: sport.

HAFF 2015 Boles

Uurwerk als hart
De twee langspelers, L’arte della felicità en Jack et la mécanique du coeur zijn degelijke verhaallijnen, gegoten in een animatiejasje. De eerste vertelt het verhaal van Sergio en diens broer. Beiden een passie voor de muziek, maar broer Alfredo gaat naar Cambodja en wordt boeddhist, waar Sergio eindigt als taxichauffeur. In een immer regenend Napels lijkt het einde der tijden nabij. Gaandeweg de film wordt ook de animatie interessanter.

De tweede is een Art Deco-musical met her en der wat Gothic invloeden. De film vertelt het magisch-realistische verhaal van Jack, een jongen geboren op de koudste dag van het jaar, waardoor zijn hart bevriest. De heks Madeleine weet hem echter middels een uurwerk van een nieuw, mechanisch hart te voorzien. De belangrijkste regel: word niet verliefd. De eerste dag in de stad ontmoet Jack echter de danseres Miss Acacia. Door een hele rits gebeurtenissen treft hij haar in het zuiden van Spanje na – die ene belangrijke regel al lang veronachtzaamd. Zijn reis wordt opgeleukt door een ontmoeting met Georges Méliès. En dat is lang niet de enige filmverwijzing.

HAFF 2015 Jack et la mécanique du coeur

Wegbereider
Paul Driessen is 75 jaar geworden en wordt geëerd met twee programma’s. Ingeleid door de veteraan zelf, leren we de hem kenmerkende stijl kennen. Eigenwijs, humoristisch, speels en droog zijn zo enkele typeringen van zijn werk. Zijn herkenbare stijl heeft hij de afgelopen decennia in verschillende vormen toegepast. Films die achteruit spelen, of meerdere kaders tegelijk kennen. Een wegbereider van de autonome Nederlandse animatiefilm.

 

20 maart 2015

 

HAFF 2015: Warming-up

Verslag HAFF 2015: Het peloton en de demarrage

Verslag HAFF 2015: De eindsprint in de finish

Verslag HAFF 2015: Nabeschouwing