HAFF 2015 – Deel 3

Verslag HAFF 2015: De eindsprint en de finish

  • Competition Shorts 3
  • Song of the Sea
  • Competitie Studentenfilms 1
  • Competitie Studentenfilms 5
  • Pos eso
  • Rocks in my Pockets
  • Stash Magazine 2
  • Shaun the Sheep
  • On the White Planet
door Ralph Evers

Een verrassende wending doet zich voor in de laatste tijdritten, nadat in de bergetappes enkele Fransen hard onderuit gingen en een aantal Amerikanen direct aanhaakten. Ook een plotselinge speler in het veld is de Spanjaard SAM. Hij sprint als een bezetene naar de kopgroep. 

Het HAFF-weekend is altijd gezellig druk. In de sfeervolle gangen van het Art Deco Louis Hartloopercomplex wemelt het van de mensen, geïnteresseerden, filmmakers, fans en persmensen. Eenmaal in de donkere zaal, wanneer de eerste shorts beginnen, vervormt die alledaagse realiteit zich maar wat gauw. Wat te denken van de overtuigende en kleurrijke klei-animatie Eager. Een danse macabre rondom leven en dood. Door effectief gebruik van kleuren en klei transformeren agressie in creatie, danseressen in bloemen en worden twee één en één twee. De cyclus van leven en dood danst voortdurend vernieuwend en creatief over het witte doek. Na een paar mindere Franse producties, neemt deze Amerikaan snel de ontstane ruimte in de koppositie in.

HAFF 2015 The Bigger Picture

De studenten die mee-racen pakken het slim aan. The Bigger Picture en Deep Space nemen de leiding en blijven aan kop. De eerste door een verrassende mix van 2D en 3D stopmotion – mensen die half op de muur getekend en half in klei geboetseerd zijn. De tweede door een nogal absurde, pornografische insteek, waardoor de concurrentie het na- en bekijken heeft.

Eindspurt
Naast de vele shorts is er altijd ruim baan voor lange animatiefilms. Geen overbodige luxe, gezien de karige distributie van animatiefilms in Nederland. Het HAFF biedt als een van de weinige festivals in Nederland een podium voor (inter)nationaal langere animatiefilms. Een absolute topper in dit programma is de Spaanse film Pos eso. Een mix tussen humor en horror, flamenco en metal-muziek en een onmiskenbare liefde voor film – getuige de vele filmverwijzingen.

HAFF 2015 Pos eso

Trini en Manolo zijn Spanje’s meest geliefde personen. Zij, Trini, is de legendarische Flamencodanseres en hij de legendarische Matador Manolo. Hun zoon echter blijkt bezeten door de duivel en menig psycholoog, genezer of dokter moet zijn behandeling met de dood bekopen. Gelukkig is er nog de zuivere Lenin, een uitgerangeerde priester die aan lager wal geraakt is. Weet hij wonderen te verrichten? Onder begeleiding van de muziek van Black Sabbath  gaat Lenin de uitdrijving aan. In de wandelgangen en krochten is te merken dat onder het publiek Pos eso als favoriet leeft.

Finish
Dat de prijs voor de lange film naar On the White Planet gaat, doet op z’n minst verbazen. De winnende film uit Zuid-Korea wordt op zondagavond nogmaals vertoond in de grootste zaal van het Louis Hartloopercomplex. Welgeteld vier (!) mensen bezoeken deze… tjsa… inspiratieloos getekende film met onduidelijk verhaal en dito plotontwikkeling. Mondspoelen en vergeten. Net als Burqa, een Italiaans wangedrocht dat eerder op het festival speelde. Inspiratieloze computeranimatie zou verbannen moeten worden op dit soort festivals, die eigenlijk meer het podium moeten geven aan goed vertelde verhalen (zoals het ontroerende Song of the Sea), experimentele ervaringen (Eager, Sonámbulo, Papa) en arbeidsintensieve stopmotion films (Pos Eso, Shaun the Sheep).

HAFF 2015 On the White Planet

Gemakkelijk is het echter niet om een duidelijke scheidslijn te maken binnen de vele uitingsvormen van animatie. Een programma dat dit overtuigend aantoont is het jaarlijks terugkerende Stash Magazine. Een keur aan korte internationale films, waaronder reclamefilms, trailers en videoclips. Sommige films lijken sterk op live-action, zodat je je afvraagt wat dit nog met animatie te maken heeft.

Al met al is er wat gesteggel over de winnaar. Hierover in de nabeschouwing meer.

 

23 maart 2015

 

HAFF 2015: Warming-up

Verslag HAFF 2015: Start

Verslag HAFF 2015: Het peloton en de demarrage

Verslag HAFF 2015: Nabeschouwing