HAFF 2015 – Deel 4

Verslag HAFF 2015: Nabeschouwing

door Ralph Evers

De festivalgangers zijn weer naar huis. De makers, filmers, producers, recensenten en bezoekers hebben even tijd nodig om dat visuele bombardement te verwerken. De balans kan worden opgemaakt. HAFF 2015, de achttiende editie, wie hebben de competities gewonnen? Ik ga niet alles bespreken, wel wat opvalt. 

HAFF 2015 House of Unconsciousness

Grand Prix Short narratief:
House of Unconsciousness – Priit Tender, Eesti Joonisfilm, Kalev Tamm, Estland, 2015/10:41.
Terechte winnaar. Heerlijk psychedelische trip, onnavolgbaar, maar zeer vermakelijk. De symboliek en beeldtaal in Estse films zal ongetwijfeld doordrenkt zijn van folklore en vele decennia van onderdrukking. De psychedelische insteek van deze film zou wel eens geduid kunnen worden als een bevrijding uit het juk van onderdrukking en een vernieuwde zoektocht naar een eigen identiteit. Mocht deze duiding hout snijden, dan is die zoektocht alvast met vlag en wimpel geslaagd!

Grand Prix feature film:
On the White Planet – Bum-wook Hur, The Korean Academy Of Film Arts, Ki-Hwan Kim, South Korea, 2014/73:00.
Onbegrijpelijk dat deze film winnaar werd. De jury wil veelbelovend talent aanmoedigen. Waar het talent in deze matig geanimeerde film zit, is mij niet bekend. Daarbij vraag ik me af of je op deze manier een krachtig middel als een prijs moet inzetten. Een eervolle vermelding zou beter op z’n plek zijn.

Mijn favoriet was het satirische Pos eso. Zou regisseur SAM zijn ziel aan de duivel hebben verkocht dan had hij ongetwijfeld de Grand Prix feature film binnengehaald. Lees hier wat zo leuk is aan Pos eso.

Pos eso

Randprogramma
Het HAFF heeft meer te bieden dan alleen tekenfilms. Het is een overvol festival. Want niet alleen zijn er erg veel competities en films die in vijf dagen tijd op de vier filmdoeken die het Hartloopercomplex rijk is geprojecteerd worden, daarnaast zijn er een kunststripbeurs en animatie-installaties in de binnenstad van Utrecht te genieten.

Naast de reguliere competities biedt het HAFF een podium voor thema’s. Dit jaar was het hoofdthema sport. Hiervoor waren twee programma’s ingeroosterd. Daarbuiten was er minder met sport te beleven, enkele studentenfilms daargelaten. Ook werd de jarige Paul Driessen geëerd in twee programma’s en de oorsprong van de autonome Nederlandse animatiefilm, die ons halverwege de jaren ‘70 een gezonde internationale reputatie wat betreft dit medium gaf.

Het festival biedt tal van masterclasses, seminars en ‘colleges’ over animatie. Deze helpen om de wereld achter de animatie te leren begrijpen, maar het eerste en voornaamste kompas in deze unieke filmwereld is je eigen smaak en voorkeuren. Het HAFF slaagt er dan goed in om je horizon te verbreden. De programma’s kenmerken zich door afwisseling en diversiteit, zodat je voortdurend nieuwe dingen ontdekt en herkent.

HAFF 2015 Republic of Jing Bang

De kunststripbeurs wordt sinds een aantal jaar samen met het HAFF georganiseerd, omdat deze twee evenementen goed samengaan. In de sfeervolle Nicolaïkerk kun je op de zaterdag genieten van de diverse wereld van de strip. Je kan ter plekke een leuke karikatuur of cartoonificatie van jezelf laten maken en een gesprekje aanknopen met de artiesten.

Het programma Expanding Animation biedt een interactief programma in de buurt van het HAFF. Febraur viel op door de indrukwekkende toepassing van animatie binnen een panoramische koepelinstallatie. Mede door het effectieve gebruik van het geluid (dat van alle kanten komt) lijkt het alsof je middenin de situatie staat. Het fantastische Republic of Jing Bang beschrijft een nieuw land, dat bestaat bij de gratie van een ademende walvis en in de Hortus kon je interactief spelen met de destructie en creatie van voorwerpen, door ofwel hard te schreeuwen, ofwel hard te blazen.

Al met al weer een zinnenprikkelend HAFF. Op naar de volgende editie.

 

25 maart 2015

 

HAFF 2015: Warming-up

Verslag HAFF 2015: Start

Verslag HAFF 2015: Het peloton en de demarrage

Verslag HAFF 2015: De eindsprint in de finish