Réalité beste film van 2015

‘Réalité beste film van 2015’

Réalité

Indebioscoop kiest Réalité als beste film van 2015. Bij de negen beoordelende recensenten stond deze absurde Franse komedie van Quentin Dupieux op de eerste plaats en in totaal behaalde Réalité 18 punten.

Deze volstrekt maffe, maar originele film draait om een cameraman die zijn eerste horrorfilm wil maken. Een rijke producer wil het project wel financieren, maar dan moet de regisseur in spe wel eerst de beste schreeuw uit de filmgeschiedenis laten horen. Birdman (16 punten) van Alejandro González Iñárritu eindigde op de tweede plaats, Son of Saul van László Nemes werd derde met 9 punten.

Réalité verwordt tot een surreëel, absurd geheel waarin dromen, realiteit, verlangens en tijd door elkaar heen lopen. Hij slaagt er in om het onlogische logisch te maken en levert bovendien een van de grappigste films van de laatste jaren af”, zegt recensent Suzan Groothuis.

Bob van der Sterre: “Gewaagd, gedurfd, interessant; het soort filmervaring waar je van op je achterhoofd gaat krabben. Menigeen zal de film frustrerend vinden en niet snappen, maar over het snappen van films gaat de film nou eenmaal.”

Recensent Ralph Evers maakte op een uitermate aangename manier kennis met regisseur Quentin Dupieux: “Een film met een bizarre verteltrant vol meta en meta-meta perspectieven, volstrekt geflipte humor en de beste plottwist die ik ooit gezien heb. Alles klopt in het absurde universum dat Dupieux hier met Réalité construeert. De casting, de naadloze overgang tussen realiteit, droomwereld en meta-realiteit, de hypnotische muziek en vreemde personages.”

Onze recensenten blikken terug op 2015 (klik op de namen):
Suzan Groothuis
Alfred Bos
Ashar Medina
Bob van der Sterre
George Vermij
Wouter Spillebeen
Nanda Aris
Ralph Evers
Cor Oliemeulen

 

1 januari 2016

 

Alle nieuws