30 Tips voor IDFA 2021

International Documentary Festival Amsterdam 17-28 november
30 Tips voor IDFA 2021 

door Bob van der Sterre

IDFA is een breed filmfestival dat in de smaak moet vallen bij alle documentaireliefhebbers (en wie is dat niet). Het programma van 2021 geeft vooral een gevoel van herkenbaarheid. Lees hier 30 tips voor IDFA 2021.

Deze IDFA zien we vooral veel bekende gezichten. Een paar genres ontbreken nooit op IDFA: coming of age, gender, vrouwen, oorlog, traumaverwerking. Ook de opvallende trend van de laatste jaren – historische documentaires – keert terug. Met hierbij een aantal zeer interessant klinkende bijdragen.

Daarnaast biedt IDFA twee wat plichtmatig ogende focusprogramma’s, over het koloniale verleden (Unconcious bias), en wat de toekomst inhoudt (Future Tense). Maar ook hier kun je een paar boeiende films uitpikken.

30 tips voor IDFA 2021 - Becoming Cousteau

Herkenbaar festival
Het IDFA-programma van 2021 zal al met al heel herkenbaar aanvoelen voor veel IDFA-gangers. De thema’s en stijl van de docu’s spelen door de bank genomen redelijk op safe. Experimenten met techniek en stijl blijven (naar mijn idee) nog steeds te veel gescheiden van het reguliere programma in het DocLab-hoekje. DocLab is natuurlijk interessant op zichzelf maar ik zou ook graag meer documentaires de grenzen willen zien verleggen.

Als het aan mij lag, zag ik in het IDFA-programma veel meer durf, meer auteurscinema; en minder verhaal en minder drama. Films als Gunda of Epicentro in de editie van vorig jaar. Dat heeft vermoedelijk ook gewoon met de wereldwijde documentaire-industrie te maken. Er moet immers ook geld in het laatje komen. En documentaires over drama brengen nu eenmaal meer geld in het laatje dan experimentelere films.

Experimenten zijn ook per definitie risicovol. In deze IDFA lijkt Performance (een live evenement) in dat opzicht wel een spannend project. En er zijn ook wel wat filmessays geprogrammeerd.

Festival in coronatijden (reprise)
Hoe dan ook: er blijven altijd genoeg interessante films over om te zien. Het is zelfs best bijzonder dat in coronatijden nog zoveel films zijn gemaakt. Daarover gesproken: het is te hopen dat de toename van de besmettingen geen roet in het festival gaat gooien. Ik had eigenlijk ook een 1-op-1 virtueel festival verwacht maar dat is er helaas niet.

Deze 30 films (hier per thema ingedeeld) raden we aan. Dat wil niet zeggen dat je er blind heen moet of er verder geen andere films de moeite waard zijn. Er zijn gewoon ontzaglijk veel films en elke selectie helpt met meer dan 200 films.

De redactie van InDeBioscoop wenst alle IDFA-gangers veel plezier!

Absurd
A Marble Travelogue
Marmer maakt een reis van Griekenland naar China. Dat belooft een redelijk maf verhaal. Hier een beetje op lijkend: Taming the Garden.

Bergen
The Belly of the Mountain
Mooie film over een vliegtuigongeluk in de Franse Alpen.

 

Biografie
Becoming Cousteau
De definitieve film over Jacques Cousteau, de natuurfilmer (overleden in 1997).

 

Coming of Age
Futura
Jongeren en tieners in Italië die zich uitspreken, dat vat deze film denk ik wel voldoende samen. Ook in dit genre en dichter bij huis: Shabu, portret van een tiener in Rotterdam-Zuid.

 

Corona
Searchers
Valt reuze mee, het aantal documentaires over corona. Over New Yorkers en daten in coronatijden.

 

Dieren
Cow
Portret van een koe, vermoedelijk vergelijkbaar met het idee van Gunda van Kossakovsky. Film van Andrea Arnold (van speelfilm American Honey). Op dit festival frappant genoeg nog een film over een koe: Vedette.

 

Drama
Reconciliation
Een moord in Albanië. Komt er wraak? Of houden ze zich in? Wie hiervan houdt kan misschien ook naar Raising a School Shooter, over de ouders van een tiener die een aanslag op een school pleegde.

 

Experiment
La Nature
Filmexperiment over de kracht van de natuur. Film van de 82-jarige Artavazd Pelechian, die 25 jaar lang geen film heeft gemaakt.

 

Feelgood
Set!
Mensen gepassioneerd over tafeldekken. Dat moet wel een grappige documentaire opleveren.

 

Filmessay
All light everywhere
Vermoedelijk interessant filmessay over techniek en privacy. Over mens en technologie gaat het enigszins vergelijkbare Users.

 

Geschiedenis
1970
Vermoedelijk zeer boeiende Poolse documentaire op basis van historische feiten (de opstand op de scheepswerf van Gdansk in 1970). We aanschouwen het via de leider, in stop-motion.

 

Graffiti
Skin (Pele)
Mogelijk erg aardig: een documentaire over iemand die politieke graffiti’s filmt in de Braziliaanse stad Belo Horizonte.

 

IDFA-eregast: Hito Steyerl
Der Leere Mitte
Kritisch filmessay uit 1998 over Berlijn van IDFA-eregast Hito Steyerl. Enigszins verwant deze film (niet van Steyerl): How to Live in the Federal Republic of Germany uit 1990.

 

Industrie
Ironland
Braziliaanse documentairemaker die in de VS woont, bezoekt mijngebied Minas Gerais. Ongetwijfeld mooie beelden.

 

Klassieker
The History of the Civil War
Dzigo Vertovs documentaire The History of the Civil War uit 1918, die sinds 1921 nooit meer is vertoond.

 

Kossakovsky (niet door Kossakovsky)
The Balcony Movie

Een Kossakovsky-film die niet door hem zelf is gemaakt. In plaats van vanuit het raam in Sint-Petersburg (Tishe), hier een film vanaf een balkon in Warschau.

 

Kunst
Der Maler
Het wordt niet meer kunst dan in een film, genaamd de schilder. Portret van kunstenaar Albert Oehlen, gespeeld door acteur Ben Becker. Film van Oliver Hirschbiegel (van Der Untergang en Das Experiment).

 

Luchtig
Where are we Headed
Luchtige film over de Moskouse metro.

Media
F@ck This Job
Niet makkelijk om een onafhankelijk mediakanaal te zijn in Rusland.

 

Misdaad
All These Sons
Grimmige film over misdaad in de getto’s in Chicago zal waarschijnlijk aanvoelen als een echte The Wire. Ook mogelijk interessant in dit genre dit portret van een crimineel in Tsjechië: René, Prisoner of Freedom.

 

Moderne klassieker
Le Commune (Paris, 1871)
Film van Peter Watkins (van de klassieker The War Game uit 1966) uit 2000 maakt een zogenaamde tv-uitzending van de Parijse commune-opstand.

 

Muziek
Ennio
Film van Guiseppe Tornatore (van o.a. Malèna en Cinema Paradiso) over Ennio Morricone duurt wel 2,5 uur maar belooft veel moois, zie dit artikel in Variety. Andere muziekdocumentaires op IDFA: over Kenny G., Laurent Garnier, Alanis Morissette en Leonard Cohen.

 

Oorlog
Turn Your Body to the Sun
WOII-oorlogsfilm op basis van archiefbeelden. Vanuit het perspectief van een dochter die wil weten wat er met haar vader is gebeurd.

 

‘Paranormaal’
Spectral Transmissions
Een live cinema-event! Geen idee wat je moet verwachten maar het is in elk geval anders dan anders.

Platteland
Prince of Muck
Vermoedelijk heel veel observerende beelden in deze docu over een oudere Schotse boer en zijn koeien.

 

Politiek
The Voice of the People
De camera achtervolgt de extreemrechtse AfD in Duitsland en krijgt een portret van binnenuit. Ongetwijfeld onthullend.

Ramp
Octopus
De nasleep van de ramp in de Libanese haven van Beiroet. De film Eye of the Storm gaat over de periode hier net vóór.

 

Vluchteling
Flee
Geanimeerde documentaire over het leven van Amin, die vluchtte van Afghanistan naar Denemarken.

 

Vrouwen
Terra Femme
Film over reizende vrouwen op basis van found footage.

 

Wetenschap
How to Kill a Cloud
Kunnen we wolken maken? Over een wolkenonderzoek in de Verenigde Arabische Emiraten.

 

 

13 november 2021

 
Programma IDFA 2021 in 12 vragen en antwoorden

 
MEER FILMFESTIVAL