IFFR 2021: Slechts 67 films in februari-programma

Slechts 67 films in februari-programma
IFFR 2021 in zes vragen en antwoorden

door Bob van der Sterre

IFFR 2021 staat op punt van beginnen. Maar ook dit festival is weer anders dan anders door corona. In dit stuk leggen we in zes vragen en antwoorden uit wat je kunt verwachten.

1. Wanneer is het festival precies?
De 50ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft plaats van 1 februari tot en met 7 februari 2021. En… van 2 tot 6 juni. Een compleet andere opzet dan normaal, met tweeënhalve week in de winter. Het is alsof de gebeden van schrijver dezes zijn verhoord om het festival eens in een warmere periode te houden. De website van IFFR licht toe: “Het tweede deel speelt zich af in het voorjaar, als eerbetoon aan de eerste editie die in 1972 ook in juni plaatsvond.”

IFFR wil dan publiek uitnodigen om het jubileum te vieren. Dat gebeurt onder andere door jonge en oude regisseurs in Rotterdam samen over film te laten praten. Tussentijds vertoont IFFR online hoogtepunten van vijftig jaar festival.

First Cow van Kelly Reichardt is een van de te verwachten hoogtepunten.

First Cow van Kelly Reichardt is een van de te verwachten hoogtepunten.

2. Waar vind ik het programma?
Het programma van de films vind je op de website van IFFR. Kijk bij A-Z voor een alfabetische volgorde. Wil je dat IFFR voor jou een keuze maakt? Probeer de Film Finder.

3. Zijn de IFFR-programma’s nog hetzelfde?
Ja en nee. De structuur van de IFFR-programma’s is in 2021 wel iets veranderd. Dat is vooral interessant voor mensen die zich wat meer willen verdiepen:

4. Hoe werkt een kaartje kopen en de films zien?
Je kunt op twee manieren kijken. IFFR legt het zo uit: “De première is een getimede screening, die als het ware plaatsvindt in een online bioscoopzaal. Iedereen kijkt tegelijkertijd. Je moet de stream op het juiste tijdstip openen om de film te kijken. Je kunt niet terug- of vooruitspoelen. Er is een chatroom en wanneer mogelijk een live, interactieve Q&A met de filmmaker. Daarnaast is iedere film die tijdens IFFR 2021 in première gaat vanaf dat moment nog 72 uur beschikbaar om on demand (op afroep) te kijken.”

Bebia, à mon seul désir van Juja Dobrachkous strijdt mee om de Tiger Award.

Bebia, à mon seul désir van Juja Dobrachkous strijdt mee om de Tiger Award.

5. Waarom is het zo’n uitgekleed festival?
De spoeling is dunner dan afgelopen jaren, dat merk je al snel bij het bestuderen van het februari-programma. Normaal kostte het dagen om door het programma heen te ploeteren, nu ben je in een uurtje klaar. In 2020 werden er 573 films vertoond (lang, medium en kort bij elkaar), in 2019 nog 516 films en nu telde ik ongeveer 70 films. De verklaring hiervoor is logisch: de coronacrisis is desastreus voor de filmindustrie.

De persvoorlichter van het IFFR bevestigt desgevraagd dat er in februari slechts 67 films te zien zijn. “Ik kan me voorstellen dat het grote verschil in aantal films wat vragen oproept. Omdat we nu nog druk zijn met ons februari-hoofdstuk kan ik geen cijfers noemen voor juni. Wel zal het programma uitgebreider zijn dan het eerste deel want het zal meer programma’s beslaan: Harbour, Bright Future, Cinema Regained en het tweede deel van Limelight.”

De technisch festivaldirecteur zei eerder tegen het AD dat het filmaanbod dit jaar niet het probleem is. “Vele producties waren al af voordat de coronacrisis losbarstte. Het aanbod van de films in de jaren hierna, daar maak ik me wel zorgen om.”

6. Zijn er ondanks alle coronaperikelen toch leuke buitenevenementen?
Ja, tussen 29 januari en 14 februari is er ‘Tiger On The Loose’. Interactieve installaties op 50 locaties in Rotterdam. Een route vol (korte) films om als een speurtocht te maken: met green screens. En die locaties zijn niet zomaar gekozen: ze vormen van bovenaf gezien het logo van IFFR.

Houd de website van InDeBioscoop de komende dagen in de gaten voor ons uitgebreide verslag van IFFR 2021!

 

26 januari 2021

 
15 filmtips FFR 2021
 
 
MEER FILMFESTIVAL