Verslag LIFF 2014: Deel 2
door George Vermij
De creatieve lijdensweg van een narcistische schrijver in Listen Up Philip. Een ontmoeting tussen een cynische suïcidale jonge vrouw en behulpzame Christen in Sequoia. Een ongeplande zwangerschap en onzekere tieners in The Young Kieslowski.
Listen Up Philip (2014, Alex Ross Perry)
Schrijverspijnen
In Listen Up Philip speelt Jason Schwartzman de egocentrische schrijver Philip Lewis Friedman die na het bescheiden succes van zijn eerste romans kampt met een creatieve droogte. De film gebruikt een alwetende verteller die in mooie en ironische woorden de situaties omtrent de personages schetst. Als Philip de kans krijgt om bij de bekende en oude schrijver Ike Zimmerman te verblijven grijpt hij die gelijk aan, zodat hij zijn gestrande relatie met Ashley (Elisabeth Moss, ook te zien op het LIFF in The One I Love) kan ontvluchten.
De band tussen Phillip en Ike doet verdacht veel denken aan Saul Bellows roman Humboldt’s Gift waar een gevestigde schrijver ook een jong talent op sleeptouw neemt. Wat de film vooral goed maakt is de wisselende kijk op het vak. Niet te romantisch of rooskleurig, maar ook niet te realistisch of deprimerend. Ook wisselt de film van perspectief door zich te richten op andere personages en hun problemen. Daaruit blijkt dat mensen gebruik van elkaar maken. Creativiteit is vluchtig en soms heb je mensen als inspiratie nodig, maar soms ook niet.
Regisseur Alex Ross Perry gebruikt daarnaast leuke verwijzingen naar literatuur en andere films. Zijn frisse intieme filmstijl doet denken aan de nouvelle vague zoals die door Eric Rohmer werd geïnterpreteerd, maar Perry is ook schatplichtig aan het werk van John Cassavetes. Ook zijn er links met het werk van de Zuid-Koreaanse Hong Sang-Soo die in zijn films worstelende schrijvers behandelt met hun onhandige relaties en naar bevestiging zoekende ego’s.
Sequoia (2014, Andy Landen)
Tragikomische zelfmoordtrip
De jonge Riley lijdt aan een ernstige vorm van kanker en besluit om een einde aan haar leven te maken. Wegens haar moeilijke band met haar moeder besluit zij een video te maken voor het vastleggen van haar laatste dagen die zij doorbrengt in het Sequoia nationale park. Onderweg ontmoet ze Ogden die van plan is om missionarissenwerk te doen. Ondanks de verschillen ontstaat er een klik tussen de cynische Riley en de goedzak Ogden. Parallel aan dat verhaal zien we Riley’s gescheiden ouders die erachter komen dat zij zelfmoord gaat plegen en vervolgens afreizen naar het park.
Sequoia doet denken aan de cinema van Alexander Payne en Jason Reitman waar vaak de serieuze thema’s en familieproblemen worden verbloemd door humor. Dat levert gemengde resultaten. Actrice Aly Michalka is okay als Riley en lijkt op een kruising tussen Zooey Deschanel en Emily Blunt. Haar bijdehante en komische cynisme heb je echter al vaker gezien en is daardoor niet verrassend, net als de tegenstelling met de christelijke Ogden. Je voelt natuurlijk al aan dat iets van romantiek zijn intrede zal doen bij dit onwaarschijnlijke paar. De overige cast met gastrollen van Lou Diamond Phillips en Joey Lauren Adams is in orde en zo ook het camerawerk die de majestueuze sequoiabomen toont. Maar het voelt allemaal aan als een dertien in een dozijn indie. Sympathiek en met het hart op de juiste plaats, maar onopmerkelijk.
The Young Kieslowski (2014, Kerem Sanga)
Tieners en zwangerschap
Amerikaanse films over tieners zijn geobsedeerd door het moment van ontmaagding en zo ook The Young Kieslowski, waar de nerderige Brian wacht op dat schijnbaar magische moment. Hij is echter nog wel onzeker en speelt liever een potje Kolonisten van Catan met zijn medestudenten dan dat hij mingelt met de meisjes. Toch komt hij onverwachts de dronken Leslie tegen; in haar roes krijgt zij hem zo ver om met hem het bed te delen. Missie volbracht, maar wat nu? The Young Kieslowski gaat uiteindelijk over de ongewenste zwangerschap van Leslie die een moeilijke relatie heeft met haar pa en ook nog eens kampt met de twijfels van Brian. Want welke jonge gast zit nu te wachten op een tweeling? Regisseur Kerem Sanga levert een aardige, maar voorspelbare film die het bekende terrein afgaat van vergelijkbare tienerkomedies als Juno en Youth in Revolt. Actrice Haley Lu Richardson weet vooral op te vallen, net als in The Well dat ook in Leiden te zien was. Ze weet de juiste balans te vinden tussen meisjesachtige kwetsbaarheid en vrouwelijke kracht als zij gaandeweg niet meer kan rekenen op de mannen in haar leven. Maar al snel is het eind goed al goed in een film die maar al te graag wil bekoren.
9 november 2014