Lawless

***

recensie  Lawless

Familie trotseert corrupte autoriteiten

door Alfred Bos

Het is 1931. De corrupte bestuurders van Lincoln County, een landelijke streek in de Amerikaanse staat Virginia, zetten de markt voor illegaal gestookte drank met bedrog en grof geweld naar hun hand. Lawless overtuigt als verfilming van een waar gebeurd verhaal.

De Bondurants, drie bootleggende broers, wensen hun lucratieve handel niet te delen en dat betekent oorlog met de criminele zetbazen. Daar ligt de oudste broer, Forrest, niet echt wakker van, want hij heeft als enige van zijn regiment de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog overleefd en geniet in de streek de reputatie onsterfelijk te zijn. Terwijl de tommyguns hun eeuwige refrein stotteren, blijkt Forrest – alle aanslagen ten spijt – inderdaad onverwoestbaar.

Lawless

Frisgroen hakhout
Lawless is, net als de voorlaatste film van de Australische regisseur John Hillcoat, The Proposition (2005), een uit ruw eikenhout gehakte saga over een onbuigzame familie die corrupte autoriteiten trotseert. Multi-talent Nick Cave leverde ook voor die film het script en de soundtrack. Wie aan The Proposition plezier beleeft, zal bij Lawless eveneens aan zijn trekken komen. Vervang in gedachten de gortdroge Australische outback door het frisgroene hakhout van Virginia en je komt een heel eind.

Hillcoat begon als clipregisseur voor ondermeer INXS en Nick Cave’s Bad Seeds, en is een verklaard liefhebber van genrefilms, met een voorkeur voor western (The Proposition) en misdaadfilm (Lawless). Die achtergrond maakt hem sterk in sfeer en strak gefotografeerde shots, zoals de openingsminuten van deze film fraai aantonen. Acteurs aansturen is een heel andere discipline. Dan helpt het wanneer de cast bestaat uit talenten als Tom Hardy (Forrest Bondurant) en Guy Pearce (de sinistere ordehandhaver Charlie Rakes, met geschoren scheiding). Gary Oldman is briljant als altijd, nu in de bijrol van gangster die geen partij kiest.

Lawless

Woeste romantiek
Naast geweld is er, zoals dat hoort in genrefilms, woeste romantiek. De jaren waarin drooglegging en crisis elkaar overlapten (1929-1932) waren voor niemand fijn en voor vrouwen al helemaal niet. Maggie Beauford, een rol van de onvolprezen Jessica Chastain, is de stripclubs van de grote stad ontvlucht en vindt in de vrijplaats van de Bondurants haar waardigheid terug. De jongste Bondurant, Jack (Shia LaBeouf), valt tussen al het geweld voor een ongenaakbare (en mandoline spelende) domineesdochter en weet, wellicht door zijn naïviteit, beide uitdagingen – het geweld overleven en haar hand winnen – tot een goed einde te brengen.

Lawless wint geen punten voor originaliteit of vernieuwingsdrang, maar weet anderhalf uur te overtuigen met fraai gefotografeerde shots van een verdwenen, en in onze 21ste-eeuwse ogen, nogal primitieve wereld. Wat ook helpt is dat deze film en het boek waarop het is gebaseerd, een waar gebeurde familiegeschiedenis vertellen. Dit zijn geen clichés, dit was, excuus, is het leven.

 

9 november 2012

 

MEER RECENSIES