Looper

****

recensie  Looper

Jezelf tegenkomen

door Cor Oliemeulen

Een huurmoordenaar moet de oudere versie van zichzelf doden. Een dosis fantasie is noodzakelijk om de futuristische actiethriller Looper op zijn merites te kunnen beoordelen.

Joe is een looper. Hij elimineert mensen uit de toekomst die door een bende naar het heden worden teruggestuurd. Het vonnis voltrekt hij met een blunderbuss, een krachtig geweer met een bereik van slechts een paar meter. Meer is niet nodig, want zijn slachtoffers komen op een afgesproken tijdstip uit het niets op schietafstand opduiken. Eén schot is voldoende. Hierna hoef je alleen nog maar het lichaam discreet te laten verdwijnen. Aan Joe’s dagelijkse routine komt plots een einde als de dertig jaar oudere versie van zichzelf uit de lucht komt vallen.

Looper

Meest veelbelovende acteur van 2012
Regisseur Rian Johnson liep al rond met het idee voor dit spannende sciencefiction avontuur nadat hij in 2005 Brick had gemaakt. Hij vond Joseph Gordon-Levitt, die in dit mysterie zijn eerste hoofdrol speelde, de ideale acteur voor de rol van Joe. Jaren later werd opnieuw een goede keus gemaakt: Bruce Willis als oudere versie van de looper. Geen andere actieheld blijkt zo geschikt om, na het achteloos omleggen van een dozijn gewapende opponenten, zijn sympathie en geloofwaardigheid te behouden.

Het was een grote uitdaging om de jonge en oudere Joe enigszins op elkaar te laten lijken. Iedere dag opnieuw moest Gordon-Levitt zich urenlang kleine protheses van neus, lippen, oren en wenkbrauwen laten aanmeten om het aannemelijk te maken dat hij hetzelfde personage is. De make up is echter af en toe hinderlijk zichtbaar. Het ogenschijnlijk gemakkelijk aanpassen van stem, houding en gebaren –  ook in The Dark Knight Rises, Premium Rush en Lincoln, dat begin volgend jaar in de bioscoop komt – maakt Joseph Gordon-Levitt de meest veelbelovende acteur van 2012.

Recensie Looper

Indrukwekkende staaltjes telekinese
Bijzonder is de keuze voor Jeff Daniels als gangsterbaas Abe, een soort vaderfiguur voor Joe. Hij wordt altijd gecast als goeierd, met als uitschieter zijn rol van oersul in Dumb & Dumber (1994). Nu speelt hij een ijskoude bendeleider die zelf is teruggestuurd naar het verleden om de loopers in het gareel te houden. Anno 2074 houdt hij de hele stad in zijn greep en schroomt niet om ongewenste personen in de tijdmachine te stoppen.

Emily Blunt is prima als Sara, die op een boerderij woont met het kleine jochie Cid (de eng goede Pierce Gagnon die doet denken aan Damien in The Omen). Samen spelen ze een sleutelrol in het bepalen van de toekomst. Terwijl de jonge Joe de oudere Joe achtervolgt en de oudere Joe op zoek gaat naar het brein achter het verfoeilijke tijdreizen, bieden vrouw en kind gelegenheid voor enkele indrukwekkende staaltjes telekinese. De apotheose bevat de enige juiste actie om de cirkel van het intelligente verhaal rond te maken en bevestigt dat Looper  een genreklassieker in wording is.

 

27 november 2012

 

MEER RECENSIES