**
recensie Torn
Eén bom, twee moeders
door Cor Oliemeulen
Sinds 9/11 zoeken filmmakers steeds weer nieuwe invalshoeken om de gevolgen van door mensen aangerichte catastrofes in beeld te brengen. Debuterend regisseur Jeremiah Birnbaum vertelt het relaas van twee vrouwen van wie beide zoons worden verdacht van dezelfde bomaanslag.
Lea is gescheiden en werkt als schoonmaakster, Maryam is getrouwd en werkt als makelaar. De culturele verschillen kunnen bijna niet groter zijn. Ze ontmoeten elkaar voor het eerst nadat ze te horen hebben gekregen dat hun zoons zijn omgekomen bij een explosie in een winkelcentrum. Lea maakt een troostend gebaar naar Maryam, het begin van een vriendschappelijke band tussen twee vrouwen die lotgenoot zijn en op hun eigen manieren hun verdriet uiten en hun verlies proberen te verwerken.
Wraak
Maar dat valt niet mee. Maryams zoon Walter wordt plotseling verdacht van de bomaanslag, want hij was een moslimjongen die eerder zou hebben gedreigd ‘iets’ te gaan doen. Terwijl de media zich na deze onthulling op het gezin storten, er een baksteen door een ruit wordt gegooid en Maryams man Ali slappe knieën krijgt, kan ook Lea haar onderbuikgevoelens niet langer in toom houden en komt de verbondenheid tussen Lea en Maryam onder zware druk. Hoe anders ontwikkelt zich de situatie als blijkt dat Lea’s zoon Eddie publiekelijk wraak zou hebben gezworen op jongens die hem structureel hadden gepest en net als hijzelf bij de aanslag om het leven zijn gekomen?
Torn belicht een interessant gegeven en focust consequent op de relatie tussen de twee moeders, zonder zich al teveel te bekommeren om de omstandigheden van hun zoons en het recherchewerk. Lea (Dendrie Taylor, bekend van de ‘trashy’ zus van Mark Wahlberg in The Fighter) en Maryam (Mahnoor Baloch, beroemd in Pakistan als tv-ster en gecast om de film in Azië gefinancierd en gedistribueerd te kunnen krijgen) toveren oprechte emoties op het doek. Maar ondanks dat en het zoveel mogelijk vermijden van medium shots en melodramatische fragmenten voelt Torn aan als een tv-film.
Thematiek
Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, ware het niet dat het drama een bijna terloopse indruk maakt en het ontbreekt aan voldoende diepgang, bovengemiddeld acteerwerk en te weinig unieke karakters. De mannen van de vrouwen blijken ronduit losers – Ali tot Maryam in bed: ‘Walter is gone. We could have another’ – dus hun ‘minutes of fame’ zijn meer dan voldoende. Echter de keiharde FBI agente (Sharon Washington) en politiedetective (John Heard) hadden met een volwassener, van karikaturen ontdaan script en een krachtigere regie meer glans kunnen krijgen. De thematiek van Torn zal vooral rouwende moeders, jeugdige buitenbeentjes en Pakistaanse immigranten aanspreken.
3 april 2015