Yordan Coban

Yordan Coban

Yordan Coban

Toen ik begon met studeren nam ik mijzelf voor om mij te gaan verdiepen in kunst. Ik vond dat de tijd rijp was om mijzelf uit te dagen. Ik nam mijzelf voor eerst de filmwereld in te duiken, alle must-sees af te gaan en mij vervolgens in de volgende tak van kunst te verdiepen. Ik begon bij film omdat ik dat als de meest toegankelijke kunstvorm zag. Ondanks dat ik wel degelijk aan de andere kunstvormen toegekomen ben, moet ik toch bekennen dat ik bezweek onder de pracht van cinema. Het juichen na elke Capra-film als de integere mens triomfeerde of de verdovende melancholie die me bekroop bij de films van Wong Kar-Wai, die ik alleen s ’nachts wilde kijken als iedereen sliep.

Film is naar mijn mening de meest krachtige en expressievolle kunstvorm. Ik weet nu dat ik zolang ik leef mijn tijd altijd zal kunnen vullen met films. Dat is een geruststellend gevoel. De films die ik gezien heb, draag ik mijn leven lang als herinneringen met mij mee. The Tramp, Charles Foster Kane, Michael Corleone, Travis Bickle, Blondie, George Bailey en McMurphy zitten allemaal in mij en zijn belangrijk geweest in mijn vorming. Of zoals Dr. Dreyfus uit The Apartment (1960) zou zeggen: they made me become a mensch!

 

Films: 8 ½ – Vertigo – Taxi Driver – Bicycle Thieves – City Lights – Once Upon a Time in the West – Citizen Kane – Blue Velvet – Man With a Movie Camera – Sunset Blvd – Annie Hall – Magnolia – Apocalypse Now – One Flew Over the Cuckoo’s Nest – Alice in Wonderland – 12 Angry Men – The Shining – It’s a Wonderful Life – Rear Window – Fantasia – Goodfellas – Chungking Express
Boekverfilming: Karakter (1997, Mike van Diem)
Karakter (Ferdinand Bordewijk)
Filmquote: “Well, that’s like your opinion man.”
The Big Lebowski (1998)
Bioscoop: Kino, Rotterdam
Bioscoopsnack: Popcorn (zoet)
Soundtrack: Once Upon a Time in the West (1968)
Filmscène: City Lights (1931)