Paul Rübsaam

Paul Rübsaam

Paul RübsaamZoals de meeste mensen heb ik mijn hele leven wel films gezien. Maar pas op latere leeftijd ben ik me er intensiever mee bezig gaan houden. Vooral met oude, vaak zwijgende films. Ik denk dat ik soms ’terug verlang’ (figuurlijk, want ik heb het nooit meegemaakt) naar een tijd waarin de cinema nog wonderbaarlijk kon zijn en er nog geen sprake was van de vanzelfsprekendheid, alomtegenwoordigheid en niet zelden misleidende almacht van bewegend beeld in al zijn huidige vormen.

Sinds ik (vanaf 2011) voor het genrefilmblad Schokkend Nieuws een rubriek verzorg waarin films met fantastische elementen van voor de Tweede Wereldoorlog worden behandeld, nam de behoefte toe om grotere stukken te gaan schrijven met een persoonlijke visie op bepaalde facetten van de filmgeschiedenis. Bij Indebioscoop.com kreeg ik de kans om beschouwingen te wijden aan de historische angst voor het witte doek en het verlies van het aura van de filmacteur, het al dan niet nazistische karakter van de bergfilms van Arnold Fanck, Leni Riefenstahl en Luis Trenker en de terugkerende rol van de psychiater in Duitse films ten tijde van de Weimarrepubliek.

Sinds kort (2018) recenseer ik ook hedendaagse bioscoopfilms voor deze site. Aanvankelijk zag ik daar een beetje tegenop. Omdat je dan films moet bespreken die je meestal slechts één keer hebt kunnen zien, wat ik niet gewend ben. Maar tot nog toe valt het me mee en vind ik het leuk.

 

Films: Der Student von Prag – After Death (Posle Smerti) – Les Vampires (serie) – Das Kabinett des Dr. Caligari – Von Morgens bis Mitternachts – Phantom – Raskolnikow – Die Strasse – Die Weisse Hölle von Piz Palü – Frankenstein – Das Blaue Licht – Reefer Madness – Ladri di Biciclette – Riso Amar – Mon Oncle – Les Yeux sans Visage – Once upon a Time in The West – Fritz The Cat – The Godfather (deel 1 en 2) – Carrie – Nosferatu: Phantom der Nacht – Videodrome – Kaos – Heavenly Creatures – Pleasantville – Extension du Domaine de la Lute – Memento – La Pianiste – Irreversible – Silver Linings Playbook – Die Wand
Boekverfilming: Beyond Sleep (2016)
Nooit meer slapen – Willem Frederik Hermans
Filmquote: “It’s alive… It’s alive!”
Frankenstein (1931)
Bioscoop: Studio K, Amsterdam
Bioscoopsnack: Moet ik nog ontdekken
Soundtrack: Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)
Filmscène: ‘Is it safe?’ – Marathon Man (1976)

 

Paul Rübsaam schreef voor InDeBioscoop: