Suzan Groothuis

Suzan Groothuis

Suzan Groothuis

De ongekende wereld van de cinema opende zijn deuren voor mij toen ik twaalf jaar oud was. De ouders van een vriendinnetje hadden een fotozaak en beneden een videotheek met veel oudere releases. Die wij ongelimiteerd konden kijken! Natuurlijk keken we van alles: van foute comedy’s tot actie, maar waar we beiden erg nieuwsgierig naar waren, waren de bloedige, duistere hoezen van de zogeheten videonasties.  Stiekem namen we titels als Friday the 13th, The Burning en House mee om boven te kijken, terwijl haar ouders aan het werk waren. Zo ontstond mijn fascinatie voor horrorfilms.

Nog steeds kan ik warm lopen voor een goede horror, maar foute, “over the top” titels als Troll 2 kunnen mij ook bekoren. Het is niet alleen bij horror gebleven: in de loop der jaren is mijn smaak steeds meer verbreed. Trainspotting, Amélie en Todo sobre mi Madre waren films die mijn nieuwsgierigheid naar die wondere filmwereld verder aanwakkerden. Met regelmaat was ik in de videotheek te vinden op zoek naar obscure independent, duistere horror of de blockbuster die ik nog niet gezien had.

Niet voor een gat te vangen dus en ook dat is de laatste jaren onveranderd gebleven: met name door de vele filmfestivals die ik bezoek sta ik open voor al wat de cinefiele wereld te bieden heeft. Het blijft iets bijzonders en magisch, iedere keer weer in de bioscoop. Films die ontroeren, beangstigen of je wakker schudden met hun harde realiteit. Of een nieuwe wereld laten zien, of dat nou de Fury Road van Mad Max is of de geheimen van de Atacama-woestijn in Patricio Guzmáns Nostalgia for the Light. En om die beelden te vertalen naar woorden, waar de lezer zijn conclusie uit kan halen de film wel of niet te gaan zien, blijft iedere keer weer een uitdaging.

 

Films: The Big Lebowski – Autumn Sonata – Mulholland Drive – Fargo – Hable con ella – Ghost World – The Texas Chainsaw Massacre (1974) – Halloween – Tyrannosaur – Don’t Look Now – The Shining – Breaking the Waves – Repulsion – Incendies – Nostalgia for the Light – Annie Hall – Sunset Boulevard – Requiem for a Dream – The Exorcist – Before Sunrise/ Sunset/ Midnight – Invasion of the Body Snatchers – Taxi Driver – La grande bellezza – Pulp Fiction
Boekverfilming: The Shining (1980, Stanley Kubrick)
The Shining (1977, Stephen King)
Filmquote: “What an excellent day for an exorcism.”
Demon in The Exorcist (1973)
Bioscoop: Cinerama Rotterdam (zaal 1, beste bioscoopstoelen ooit!)
Bioscoopsnack: Pecannoten en Grolsch-beugel
Soundtrack: Trainspotting (1996) en Pulp Fiction (1994) blijven geweldig
Filmscène: Ghost World (2001) “Wat een geweldige platenkamer! Die wil ik ook!”