Tim Bouwhuis

Tim Bouwhuis

Tim Bouwhuis

De liefde voor film is er bij mij niet met de paplepel ingoten. Ik gebruik (te) veel vrije tijd om de schade in te halen, en oriënteer mij daarnaast vooralsnog op studiegebied: in het vervolg op mijn bachelor Geschiedenis (met een zeer brede focus op film, religie en beeldvorming) trok ik naar Antwerpen om Film en Visuele Cultuur te studeren.

Twee jaar geleden startte ik een persoonlijke (blog)website, met als doel een open plaats te creëren voor mijn schrijfsels. In de loop van de tijd is filmkritiek een steeds prominentere plaats gaan innemen. Reflectie op cinema is voor mij een even gekoesterd als noodzakelijk onderdeel van het kijken. Zonder reflectie geen cinema – de beelden krijgen we cadeau, de betekenis en het belang niet. In mijn schrijven hoop ik de lezer en mezelf constant nieuwe ideeën aan te reiken. Niet zelden is de uitkomst ongewis.

Brede filmoriëntatie kan een vloek zijn, maar ik kan me geen wereld voorstellen waarin ik een specifiek genre of een geliefde periode heilig verklaar. Een kijkbeurt van Murnau’s Nosferatu kan dus net zo bevreemdend werken als een revisie van Glazers Under the Skin, een coming-of-agedrama net zo verfrissend als een stijlvolle thriller. Als ik toch moet kiezen geef ik de voorkeur aan films die ambigu en surreëel zijn in hun beeldtaal; show, don’t tell, geef me iets waarop ik moet kauwen en nog eens herkauwen. Giganten als David Lynch en Andrei Tarkovsky begrepen dat als geen ander.

 

Films: Nuovo Cinema Paradiso – 2001: A Space Odyssey – Stalker – Mulholland Drive –  Tystnaden (The Silence) – The Night of the Hunter – La Grande Bellezza – Hiroshima Mon Amour – The Tree of Life – Carrie – Memento – El Laberinto del Fauno (Pan’s Labyrinth) – Dogville – The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford – Enter the Void – Once Upon a Time in America – Casablanca – La Vie d’Adèle – Magnolia – Tenshi no Tamago (Angel’s Egg) – Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom (Spring, Summer, Fall, Winter … and Spring)
Boekverfilming: Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (1981)
Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (Christiane Felscherinow, 1978)
Filmquote:  ‘’It is happening again…’’
Twin Peaks
Bioscoop: Cinema Zuid, Antwerpen
Bioscoopsnack: De beste films zag ik met niets meer dan een flesje water.
Soundtrack: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
Filmscène: Boogie Nights, or the magic of the steadicam